18. MKFM: Pulski forum i plesne radionice

Parada umjetnika tijekom lanjskog Pulskog foruma MKFM-a (Arhiva G. I./S. MILJEVIĆ)
Parada umjetnika tijekom lanjskog Pulskog foruma MKFM-a (Arhiva G. I./S. MILJEVIĆ)

Međunarodni kazališni festival mladih (MKFM) Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula slavi 18. rođendan, a i ove se godine održava u dva termina. Od 20. do 28. lipnja održava se Pulski forum 2013. - festival kazališta potlačenog, a od 22. do 26. srpnja na redu su programi ljetnih plesnih radionica.

- Želimo povećati kulturnu i obrazovnu ponudu grada s naglaskom na ovom dugom segmentu jer je MKFM festival čija je glavna funkcija ona edukativna, kazala je Gordana Jeromela Kaić, ravnateljica INK-a na konferenciji za novinare.

Umjetnički voditelj festivala Aleksandar Bančić također je istaknuo vrijednost umrežavanja različitih institucija u gradu.

- U Gradskoj knjižnici i čitaonici održavat će se prezentacije međunarodnih i domaćih projekata jer smo shvatili da ljudi koji gostuju na našem festivalu imaju potrebu predstaviti svoj rad ne samo kroz predstave. U kinu Valli 22. lipnja u 20.50 sati bit će prikazan dokumentarni film "Augusto Boal i kazalište potlačenog" brazilskog redatelja Zelita Viane i mislimo da je primjereno da se taj film prikaže na dan Antifašističke borbe jer je Boal cijeli svoj život bio veliki borac protiv fašizma. Ovogodišnji MKFM otvaramo predstavom "Hotel EUROpa" koja je nastala u sklopu međunarodnog programa TOgether koji financira Program za cjeloživotno učenje "Grundtvig" Europske komisije. U sklopu tog projekta sve su zemlje članice organizirale i svoje grupe koje će tijekom MKFM-a odigrati svoje predstave, osim grupe iz Portugala koja je nažalost bila spriječena pa ne može doći u Pulu, kazao je Bančić.

Osim spomenutog "Hotela EUROpa", na programu festivala su i predstave "Pallapupas" istoimene grupe iz Barcelone, "Divided We Fall" grupe Active Inquiry iz Edinburga, "The Educator in Times of Crisis" grupe Krila iz Bologna, "Madalenas" istoimene grupe iz Berlina i predstava "Marte" istoimene skupine koja radi u sklopu INK-a.

Sabrina Rinaldi iz Ariston Pro Balleta iz Sanrema, koji je novi partner INK-a za ljetne plesne radionice MKFM-a, u kratkim je crtama predstavila ovogodišnji program koji će se održavati od 22. do 26. srpnja.

- Intencija nam je bila svim polaznicima pružiti kompletni paket edukacije što se plesa tiče tako da ću ja voditi radionicu klasičnog baleta. Angelo Sinicco Scali vodit će radionicu tjelesnih vježbi za plesače dok će Marcello Algeri voditi radionice suvremenog baleta, kazala je Rinaldi. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter