17. PoZiCa: Učenici, a već zreli literati

Svoje su radove pročitali pohvaljeni učenici
Svoje su radove pročitali pohvaljeni učenici

Sedamnaesto izdanje PoZiCe, zbirke literarnih i likovnih  radova učenika prijateljskih gradova Poreča, Zaboka i Crikvenice, predstavljeno je nedavno u Osnovnoj školi Poreč. Dugogodišnja tradicija poticanja proznog i likovnog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola lani je rezultirala odabirom 52 najbolja literarna uratka i 42 likovna ostvarenja. Zbirka nastaje kao rezultat literarnih natječaja koje provode prijateljski gradovi. Porečki učenici zastupljeni u zbirci nagrađeni su i pohvaljeni na prošlogodišnjem literarnom natječaju Laurus Nobilis.

Među četrdeset pristiglih radova odabrani su najbolji, oni Leone Bokulić, Blaža Ritoše i Stephanie Mikatović. Na predstavljanju pred roditeljima, profesorima i prijateljima ulomke iz svojih radova pročitali su autori pohvaljenih radova Karla Sorčić, Marin Martuslović, David Terlević, Dunja Kureljak, Ivan Jelčić, Lucija Gržninić, Ema Čehić, Maja Jugovac, Dominik Kocijančić i Michele Škofić. Poput ranijih godina, Pozica se i ove godine pokazala zanimljivim i osebujnim triptihom maštovitih, duhovitih, fantastičnih i realističnih radova na hrvatskom i talijanskom jeziku kroz koje su učenici pokazali visoku literarnu zrelost.

Izdavač ovogodišnje zbirke je Pučko otvoreno učilište Zabok, dok je s porečke strane koordinator Gradska knjižnica. Kratku svečanost predstavljanja vodile se Eni Klobas i Petra Tintor, a za glazbeni intermezzo pobrinule su se Jana Korlević, Katarina Đukić, Amanda Lucić i Marina Mrvoš te polaznice školske dramske skupine Mala scena.

Raspisan natječaj za 18. nagradu Laurus Nobilis

Predstavljanje PoZiCe označava i početak natječaja za nagradu Laurus Nobilis za izvorno prozno djelo, odnosno kratku priču, humoresku, kozeriju, pjesmu u prozi, putopis, biografski zapis ili esej na hrvatskom ili talijanskom jeziku. Pravno natjecanja imaju svi učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole i svi polaznici srednjih škola s prebivalištem na Poreštini. Više informacija i uvjete natječaja kandidati mogu dobiti u porečkoj Gradskoj knjižnici, a radovi se dostavljaju poštom, mailom ili osobno. Najbolji tekstovi će biti nagrađeni, a odabrani će se tiskati u sljedećoj PoZiCi. Rok za predaju je 7. ožujak. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter