16. obljetnica Bljeska

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Možda i više nego ranije, hrvatski državni dužnosnici velicali su u nedjelju vojno-redarstvenu akciju Bljesak kojom je 1. i 2. svibnja 1995. oslobodeno cijelo podrucje zapadne Slavonije, ukupno 500 cetvornih kilometara.

Na obljetnicu Bljeska, koja se tradicionalno obilježava u Okucanima, predsjednik Sabora Luka Bebic rekao je da je ta akcija, u kojoj su združeno sudjelovale 32 postrojbe HV-a i MUP-a, "nešto što je slavno zapocelo i slavno završilo".

- Bljesak je bez ikakve mrlje, bez icega što bi se moglo dovesti u pitanje. On je obasjao cijelu Hrvatsku, na to moramo biti ponosni i uvijek ovdje dolaziti, pomoliti se i pokloniti žrtvama, ustvrdio je Bebic, kojeg ne zabrinjava što je svake godine sve manje okupljenih u Okucanima jer se "temeljni smisao onoga što se ovdje dogodilo svake godine sve više pojacava i ljudi nisu izgubili entuzijazam".

Predsjednik Sabora osvrnuo se i opcenito na zbivanja u Domovinskom ratu, u svijetlu haaških presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markacu.

- Pod vodstvom Franje Tudmana ostvarili smo povijesna dostignuca i njih ništa ne može zasjeniti. Koliko se god neki trudili, to nitko ne može umanjiti. Mi smo pobjednicka vojska, branili smo se, nismo osvajali tudi teritorij i to ce ostati vjecno zapisano zlatnim slovima u hrvatskoj povijesti, naglasio je Bebic.

Novinare je izvijestio i da ce se najvjerojatnije u srijedu održati sjednica predsjedništva Sabora na kojoj ce se odlucivati o parlamentarnoj raspravi o haaškoj presudi, što traže branitelji koji vec 15 dana štrajkaju gladu.

I ministar obitelji, branitelja i medugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivic govorio je o "pobjedonosnoj i velicanstvenoj" akciji, a zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general pukovnik Mladen Kruljac, ispricao je kako se odvijao Bljesak u kojem su na hrvatskoj strani poginula 42 branitelja, a 162 su ranjena.

- Bili smo vrlo dobro pripremljeni, a osim borbene spremnosti obavljene su i psihološke pripreme te održana predavanja o pridržavanju odrednica Ženevske konvencije, kazao je Kruljac uoci polaganja vijenaca državnih i vojnih izaslanstava ispred središnjeg križa u Spomen-parku hrvatskim vitezovima.


Podijeli: Facebook Twiter