16. MFF: "Zamisli" uz audio-interpretaciju za slijepe

Redatelji filma "Pussy Riot - A punk prayer" Maxim Pozdorovkin i Mike Lerner
Redatelji filma "Pussy Riot - A punk prayer" Maxim Pozdorovkin i Mike Lerner

Zanimljivu priču o razvoju ideje za film "Zamisli", koji govori o životu slijepih osoba, ali je ujedno i ljubavna priča o dvoje slijepih, ispričao je na motovunskom susretu s novinarima i publikom redatelj ovog filma Andzej Jakimowski.

Već je napisao scenarij kada je u novinama pročitao o Benu Underwoodu, slijepcu koji je usavršio "eholokaciju" kao umijeće snalaženja i orijentacije slijepih, a istu metodu poučava i Alejandro Navas koji je bio savjetnik glavnome glumcu u ovom filmu, Edwardu Hoggu.

S obzirom na to da je ovaj film u Motovunu prikazan uz audio-interpretaciju za slijepe, autorska ekipa izrazila je želju da će takvih projekcija ubuduće biti više, da slijepe osobe ne bi bile diskriminirane u mogućnosti odlaska u kino, a producent filma Mike Downey iznio je podatak da u Velikoj Britaniji svaki film dotiran državnim novcem mora imati i prateću audio-interpretaciju za slijepe.

I redatelji filma "Pussy Riot - A punk prayer", Maxim Pozdorovkin i Mike Lerner, bili su prilično zanimljivi novinarima i posjetiteljima festivalskih tribina. U filmu su, ispričali su redatelji, korištene autentične snimke sa suđenja trima članicama skupine Pussy Riot od kojih su dvije, Nadja i Maša, još uvijek u zatvoru i nisu vidjele film, dok je treća osuđena članica, Katja, ranije izašla iz zatvora i dosta je pomogla da se film realizira.

Među festivalskim gostima koji su se predstavili u večernjem "press gardenu" najzanimljiviji su bili Miodrag i Nenad Kostić, izvođači legendarne pjesme "Za Beograd, za Beograd" iz filma "Ko to tamo peva", koji su s njom nastupili i na svečanom otvorenju motovunskog festivala.

Ekipu srpskog filma "Skidanje", za čiju su popodnevnu projekciju u Kinu Bauer ulaznice bile rasprodane, predvodili su hrvatska glumica Nataša Janjić, koja se vrlo lijepo izrazila o suradnji s filmskom ekipom, dok je redatelj Kosta Đorđević bio vrlo stidljiv i tek je pozvao publiku da pogleda ovaj film, koji nakon Motovuna ide i na druge europske festivale.

Večernji filmski program u Kinu Trg u nedjelju je počeo najprije projekcijom kratkog hrvatskog komičnog SF filma "Teleport Zovko", izuzetno maštovitog i smiješnog uratka, koji neke sadašnje karakteristike "hrvatskog gospodarskog čuda" prenosi i u malo dalju budućnost i daje vrlo originalno viđenje kako je došlo do ukazanja Gospe u Međugorju.

Glavni večernji film u Kinu Trg bio je američki "Frances Ha", suvremena njujorška urbana priča s mnogim elementima romantike i humora, po reakciji publike - jako drag film o razdoblju istinskog životnog odrastanja i egzistencijalne afirmacije, razdoblju vrlo opasnom zbog mogućnosti da se u vrtlogu traženja životnih oslonaca izgube i ljubav i prijateljstvo. (Napisao i snimio D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE O DOGAĐANJIMA DRUGOGA DANA MOTOVUN FILM FESTIVALA ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter