16. MFF: Filmovi o podijeljenim gradovima

Vesela ekipa filma 'Obrana i zaštita'
Vesela ekipa filma 'Obrana i zaštita'

Treći dan 16. Motovun Film Festivala obilježila je, pogotovo svojom vidljivošću i dobrim raspoloženjem, ekipa domaćeg filma "Obrana i zaštita", koji je na dan početka motovunskog festivala nagrađen sa sedam Zlatnih arena.

Pljesak koji je ovaj film, zapravo potpuno nepopulistički i vrlo introspektivni uradak, dobio u Motovunu, posvjedočio je da se pulski žiri nije zabunio, a kako je dobar dio ekipe ovog filma osobno vezan uz povijest MFF-a, izljeva emocija nije nedostajalo, od prisjećanja producentice Zdenke Gold na vlastite prve korake u filmskoj produkciji upravo na "ovom motovunskom brdu", preko reminiscencija glavnog glumca u filmu Bogdana Diklića na svoje davnašnje motovunske dolaske, pa do zahvalnosti redatelja Bobe Jelčića motovunskom festivalu koji je 2005. godine prikazao njegov prvi film.

U želji da film o Mostaru snimaju baš u Mostaru, što po Jelčićevim riječima nije bilo baš jednostavno, pripreme su bile obimne i temeljite, uključujući i nekoliko proba na lokacijama snimanja o kojima je, pomalo šaljivo se žaleći na prijeđenu kilometražu, novinarima detaljnije pričao Bogdan Diklić. Ekipa je uvjerena da je napravila dobar film, a povratne informacije, koje stižu s festivala u Berlinu gdje je film prikazan, kao i s drugih strana, kazuju da nisu u krivu.

Vjerojatno pukim slučajem dvije večernje projekcije na Kinu Trg predstavile su dva filma koja govore o podijeljenim gradovima, istraumatiziranim nacionalnim i vjerskim sukobima. Naime, nakon "Obrane i zaštite" čija se radnja događa u Mostaru, uslijedila je projekcija irsko-britanskog filma "Dobre vibracije" čija se radnja događa u Belfastu. Scenarist ovog filma Glenn Patterson u Motovunu je prigodom susreta s novinarima pripovijedao da se film temelji na biografiji stvarne osobe, vlasnika prodavaonice ploča, glazbenika i anarhista Terryja Hooleyja. (D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter