1.500 radnih mjesta u vjetar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Recesijska godina odnijela je znacajan broj radnih mjesta i u obrtništvu; u proteklih dvanaest mjeseci u Istarskoj ih je županiji izgubljeno više od tisucu petsto. Prema podacima županijske obrtnicke komore, krajem studenog zaposleno je 17,5 tisuca obrtnika, u što su ukljuceni vlasnici obrta i zaposleni kod njih. U odnosu na pocetak godine registrirano je 367 obrtnika manje. Ukupno je u svim djelatnostima posljednjih godinu dana zatvoreno 1.225, a otvoreno 568 obrta pa danas radi 8.771 obrt u cijeloj županiji.

Sagledavajuci prema cehovima, odnosno djelatnostima, u posljednjih godinu dana manje je 240 uslužnih obrta, 162 trgovine, 72 proizvodnih obrta, 92 ugostiteljska objekta, 55 prijevoznika. Više ima jedino obrta u djelatnosti koja objedinjuje frizere, kozmeticare, njegu tijela i fitness. Takvih je šest više negoli ih je bilo prije 12 mjeseci. Važno je napomenuti da su neki obrti registrirani za više djelatnosti. Primjerice obrti za trgovinu i prijevoz, evidentiraju se u oba ceha. Kod prijava i odjava u konacnici se nerealno uvecava broj obrta.

Na zatvaranje obrta presudno utjece i nelikvidnost, a ona je u posljednje vrijeme najviše pogodila obrtnike i manje tvrtke. Prema zadnjim podacima, onima za rujan, dostignut je do sada rekordan iznos nepodmirenih obaveza - 337 milijuna kuna. Od 8.771 obrtnika, u rujnu ih je 28,8 posto bilo insolventno.

Recesija ima i svoje posebnosti. Tako se umjesto kupovanja novih proizvoda cešce servisiraju stari - od automobila pa do cipela. Postolari vele da ove zime imaju više posla, dok se u isto vrijeme smanjuje promet trgovcima cipela. Umjesto novih posegnuli smo za starim cizmama iz ormara, koje ce biti dobre još jednu sezonu. Na isti mlin navodi nas i podatak o porastu obujma uvoza rezervnih dijelova za automobile i padu uvoza novih vozila. Spomenimo i fenomen crvenog ruža. Kada si ne možemo priuštiti velike stvari, otici cemo frizeru ili kupiti šminku. Nije puno, ali covjeka veseli.


Podijeli: Facebook Twiter