15. Zlatni lav: Sluškinje i Kraljevna na zrnu graška

'Kraljevna na zrnu graška' porečkog Mrki teatra (Arhiva Zlatnog lava)
'Kraljevna na zrnu graška' porečkog Mrki teatra (Arhiva Zlatnog lava)

Publika jubilarnog 15. izdanja umaškog Međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav sinoć je imala prigodu pogledati dvije predstave u gradskom kazalištu. Izvan konkurencije, Andersenovu "Kraljevnu na zrnu graška", u adaptaciji i režiji Katje Restović, izveli su glumci Mrki teatra porečkog Pučkog otvorenog učilišta. Porečani su uprizorili klasičnu priču u kojoj princ posvuda traži kraljevnu koju će zavoljeti i oženiti, da bi ju na kraju sudbina samu dovela u dvor. Glavne uloge tumačili su Luka Bosanac, Anamarija Tubaković, Azeglio Picco, Alenka Korelić Lučić i drugi. Glazbu potpisuje Zoran Trubić, ia zveli su je Max Hozić i Stefania Hasimi. Nastupili su i plesači plesnog studija Mot08, a kostime je izradila Kristina Nefat.

Sa svojim prvim projektom, "Sluškinjama - paralelnim ekspozicijama" Jeana Geneta, u režiji Gorana Golovka, predstavio se kazališni laboratorij umjetničke organizacije Albalunna iz Splita, koji nastoji stvoriti stalnu platformu za rad mladih glumaca s afinitetom prema kazališnim istraživanjima. Predstava je zamišljena kao laboratorijsko kazališno ispitivanje rodne, spolne, klasne i egzistencijalne potlačenosti, počevši od autorove zamisli da ženske uloge tumače muškarci, kako bi publici pokazao jasniju sliku svijeta svojevrsnim odrazom u zrcalu, koji je iskrivljen i groteskan. Među pitanjima koja se postavljaju je i ono koristi li vlast, bilo da je ona legitimna ili ilegalna, spolne identitete ljudi da bi ih držala u pokornosti. Igrali su Andrea Mladinić, Nikša Arčanin, Petra Težak, Goran Marković, Matea Elezović i Stipe Radoja.

Večeras je u 21 sat na repertoaru melodrama s komičnim dijelovima "Harem" Umjetničke organizacije Moruzgva iz Zagreba, koju je Ana Tonković Dolenčić napisala prema priči Ivana Lea Lema, koji je ujedno i redatelj. Glume Petra Dugandžić, Nela Kocsis, Ecija Ojdanić i Barbara Vicković. Sutra, u isto vrijeme gostuje Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula s "Thelmom & Louise". Glavne uloge igraju Helena Minić i Lana Gojak, a redatelj je Dalibor Matanić. Svakodnevno se na terasi bistroa Ti - Mi, odnosno na platou robne kuće, održava Festivalski forum Teatralije, radijski magazin o predstavama iz prethodne večeri. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter