15 posto Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otprilike jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto americke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne službe javnog zdravstva objavljeno u utorak.

Nekih 46,3 milijuna osoba (15,1 posto) nije bilo osigurano u trenutku kada su bili ispitivani, 58,7 milijuna (19,2 posto) nije bilo osigurano godinu dana prije ispitivanja i 34,2 posto (11,2 posto) nije bilo osigurano duže od jedne godine, pokazalo je ispitivanje Centra za kontrolu bolesti.

Ispitivanje je objavljeno istodobno dok se ceka odluka Vrhovnog suda, najviše sudske instance u zemlji, o reformi americkog predsjednika Baracka Obame o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Nekih 7 posto djece mlade od 18 godina nije bilo osigurano u trenutku ispitivanja, jednako kao i 27,9 posto onih izmedu 19 i 25 godina starosti, što je 8,4 milijuna osoba, navodi se u studiji.

Velik broj osoba iz svih dobnih skupina nije imao osiguranje prošle godine, pokazalo je izvješce, a osobito su pogodene siromašne skupine (40 posto njih je bez osiguranja), Hispanoamerikanci, oni bez visokog obrazovanja i nezaposleni.

Objavljene brojke predstavljaju nacionalne projekcije koje se temelje na ispitivanjima provedenim u 32 od 50 americkih država.


Podijeli: Facebook Twiter