15. Organum Histriae - koncerti orguljama u čast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu petnaestog izdanja festivala Organum Histriae održat će se četiri koncerta i jedan stručni orguljaški seminar, a počet će u nedjelju u 21 sat u umaškoj župnoj crkvi Marijina uznesenja.

Gostovat će orguljaši iz Švedske, Italije i Slovenije, dok će domaće orguljaške snage, novi umjetnički selektori programa Organum Histriae Pavao Mašić i Ante Knešaurek, voditi prijavljene studente kroz seminar pod nazivom "Johann Sebastian Bach i njegovi suvremenici".

Na prvom koncertu u Umagu nastupit će slovenski orguljaš Tomaž Sevšek Šramel. Jedan je to od najuglednijih orguljaša mlađe generacije u svojoj zemlji koji je diplomirao orgulje na Musikhochschule u Freiburgu u Njemačkoj u klasi Zsigmonda Szathmárya i čembalo u klasi Roberta Hilla. Na njegovom koncertnom programu, priređenom i prilagođenom za orgulje koje je 1776. godine u Umagu sagradio Francesco Dacci iz Venecije, naći će se djela Andree Antica da Montona, Andree Gabrielija, Georga Muffata, Georgiusa Prennera i drugih.

Večer kasnije, 13. kolovoza, u isto vrijeme Organum Histriae  seli se u Pulu gdje će u katedrali zasvirati Pierpaolo Turetta, inače orguljaš velebne crkve sv. Marka u Veneciji. To je umjetnik koji u posljednjoj fazi svoje karijere preferira moderne orgulje i bavi se glazbom novijeg datuma. Trenutno priprema projekt izvedbe cjelokupnog orguljskog opusa francuskog velikana Oliviera Messieanea. Pulsku publiku Turetta će počastiti djelima W. A. Mozarta, F. Liszta, Ch. M. Widora, C. Francka i O. Messieanea.

I u utorak, 14. kolovoza, program se odvija u Puli. Polaznici seminara "J. S. Bach i njegovi suvremenici" na orguljskoj će matineji u 12 sati pokazati plodove svojega rada s mentorima Mašićem i Knešaurekom. Ulaz na matineju je slobodan.

Festival će završiti u četvrtak, 16. kolovoza, koncertom u Bujama gdje će u 21 sat zabrujati možda najljepše i najoriginalnije istarske orgulje. Nalaze se u župnoj crkvi sv. Servula, a izgradio ih je 1791. Gatano Callido iz Venecije. Uz potporu švedske ambasade bujskoj publici i gostima svirat će Lukas Arvidsson. To je svestrani umjetnik, orguljaš koji završava studij rane glazbe, svira u katedrali rodnog mu Götheburga, a u svoj koncertni program uvijek uvrštava slobodnu improvizaciju koja je često puta inspirirana bogatim folklornim naslijeđem Švedske. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter