15. Media Mediterranea na temu Mikroprodukcije

Valelunga je jedan od prostora kojem će biti posvećena pažnja (N. LAZAREVIĆ)
Valelunga je jedan od prostora kojem će biti posvećena pažnja (N. LAZAREVIĆ)

Petnaesto izdanje festivala Media Mediterranea u organizaciji udruge Metamedia održat će se od petka 21. do utorka 25. lipnja. Tema je festivala "Mikroprodukcije" te će sudionici istražiti na koji način male lokalne kulturne inicijative doprinose kulturnoj raznolikosti i održivosti koje predstavljaju preduvjete potrebne za društvenu preobrazbu prema razvoju koncepta održive zajednice.

Festival kreće u petak u 19 sati u prostoru zadruge Praksa kod glavne pošte gdje će se predstaviti Centar za dokumentaciju nezavisne kulture iz Zagreba, a održat će se i otvoreni razgovor na temu "Mikroprodukcija - nezavisna kulturna produkcija od 2000-ih do danas u javnim prostorima".

Bit će prezentiran i projekt "Kutija" nastao u partnerstvu s udrugama Kulturtreger iz Zagreba, Drugo more iz Rijeke te Platforma 9,81 iz Splita. Kutija putuje po Hrvatskoj, od organizacije do organizacije, sakuplja građu izravnom komunikacijom s lokalnim organizacijama koje tako potiče na aktivno uključivanje, i povezuje organizacije iz različitih sredina u zajedničkom poduhvatu dokumentiranja onoga što se događalo i promoviranja onog što se još uvijek događa na nezavisnoj sceni kroz sam Centar.

U kutiju će se moći arhivirati tiskani materijali koji govore o nezavisnoj kulturi od 2000-ih do danas, ali i oni vezani uz pokretanje novih inicijativa i kulturnih programa u Puli.

U ponedjeljak u 21 sat na Forumu će se održati plesni performans "Kuhinja za 5", Udruge Domachi iz Karlovca nakon čega će se performansom predstaviti Marko Grbac Knapić i polaznici radionice "Zvukovi Rojca".

Treći i završni događaj upisan u kalendar 15. festivala Media Mediterranea je aktivistički izlet brodom koji se organizira u utorak, a ide rutom Vallelunga-Mali Brijun-Barbariga-Punta Christo.

Na izletu će se posjetiti lokacije na kojima se održavao festival Media Mediterranea, no veći dio njih predstavlja prostor bivših vojnih zona koje su danas goruća tema javnih rasprava.

Polazak je u 10 sati brodom Ulika s pulske rive, a povratak u 19. Za vrijeme trajanja izleta prisutne će zabavljati DJ (lounge i global beat). Cijena izleta je 100 kuna što uključuje i ručak, a broj osoba je limitiran na 50.

Festival financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Turistička zajednica Grada Pule, Ministarstvo socijalne politike i mladih te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter