15. godišnjica Kluba poslovnih žena BPW Prvi hrvatski klub Pula

Nives Tomišić i Alida Perkov (B. BAN)
Nives Tomišić i Alida Perkov (B. BAN)

Klub poslovnih žena BPW Prvi hrvatski klub Pula ove godine slavi 15. obljetnicu postojanja. Tim povodom  4. i 5. studenog u Puli će se organizirati forum poslovnih žena BPW Danube net, a danas će udruga na Danima otvorenih vrata Politehnike Pula predstaviti iskustva svojih članica vezano za izvoz. U subotu će pak ova udruga u Vodnjanu dodijeliti zahvalnice institucijama, članicama i medijskim pokroviteljima koji podržavaju ovu neprofitnu udrugu. Sve su to na konferenciji za novinare najavile predsjednica udruge Alida Perkov te potpredsjednica Nives Tomišić.

- Već smo dva puta održali sličan forum, 2007. i 2010. godine, i to uz pokroviteljstvo tadašnjih predsjednika države Stjepana Mesića te Ive Josipovića. Ove godine dobili smo najave visokih pokroviteljstava, ali službene potvrde još nemamo. Osnovi moto foruma bit će "Women in STEM, Innovations and Leadership", a očekujemo značajan odaziv poduzetnica i gostiju, najavila je Perkov. Inače, BPW Danube net  je zajednica udruga poduzetnica iz Njemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Rumunjske, Ukrajine i Moldavije.

Perkov je istaknula da trenutno broje oko 250 članica iz cijele države te da su u ovih 15 godina najviše radile  po pitanju besplatnih edukacija za poduzetnice, što je posebno bitno mikropoduzetnicama te pokretačicama startupova. Ujedno, udruga potiče  članice u komplementarno udruživanje kako bi zajednički nastupale na tržištu, posebno u pogledu marketinga i sajmova. Također,  redovito održavaju poslovne susrete na kojima nude svoje proizvode i usluge što itekako pomaže u njihovoj prodaji. Inicirano je i mrežno objedinjavanje udruga poduzetnica u regiji Alpe-Dunav-Jadran, a  predstoji im važan projekt oko poticanja poduzetnica da izaberu takozvana upošljiva zanimanja. To se odnosi na poticanje edukacije ili upisa u obrazovne ustanove koje obrazuju kadrove u prirodnim znanostima, inovacijama i kreativnom menadžmentu.

- Upravo su zanimanja iz tih djelatnosti danas najtraženija, a i u tim se djelatnostima najviše zarađuje. U projekt su se zasad priključile udruge iz Slovenije i Hrvatske s kojima su potpisani sporazumi ili će tek biti potpisani, zaključuje Perkov.

Inače, ova je udruga članica svjetske udruge poslovnih žena i poduzetnica BPW International koja je osnovana 1930. godine pri Ligi naroda u Ženevi. Danas BPW International ima konzultativan status prve kategorije u tijelima Ujedinjenih naroda  te predstavnice u brojnim svjetskim asocijacijama, ali i u Vijeću Europe. Zadatak ove udruge je informiranje, educiranje te lobiranje poslovnih žena, poduzetnica i obrtnica.

B. B.


Podijeli: Facebook Twiter