15 angažiranih plakata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji Multimedijalnog centra LUKA otvorena je izložba plakata pulskog grafickog dizajnera i ilustratora Zvonimira Cacica. Izložba „Proetcontra" opus je od društveno politicki angažiranih plakata, nastalih u posljednjih nekoliko godina, a medu kojima su neki dobili i medunarodno priznanje.

„Drago mi je da postoji publika koja voli dizajn i cijeni rad Zvonimira Cacica, pogotovo jer se vecerašnja izložba referira na agresiju i nasilje i to manjine nad vecinom. Pitanje je koliko svaki autor može svojim angažmanom promijeniti takvo stanje , ali je neupitno da je u prirodi umjetnika da u svojem stvaralaštvu bude kritican. Aktualno stanje u svijetu govori da „mali" covjek ipak nastoji dovesti do promjene, rekla je prikom otvorenja voditeljica MMC-a LUKA Mirjana Grahovac.

Pitanje kolika je stvarna moc dizajnera da svojim radom osvijesti covjeka glede neke neke društvene pojave, ukaže na neki problem ili cak doprinese rješenje istoga, diskutabilno je. Jedan od najvažnijih faktora koji doprinose tomu zasigurno jest mogucnost da ciljana poruka dospije u vidokrug što veceg broja ljudi, a potom slijedi nacin na koji je iskomunicirana, koliko je sugestibilna, koliku moc ima da „opcini" promatraca i povede ga u svoj svijet, zapisao je u deplijanu autor.

Na izložbi je predstavljeno 15 plakata B2 formata od kojih su neki medunarodno nagradeni dok neki predstavljaju autorov doprinos doticnim projektima , a neki su lokalno realizirani za privatne klijente. Radovi doticu teme kao što su; protivljenje pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji, zatim sloboda izražavanja, mir, poticanje aktivizma mladih, diskriminacija HIV pozitivnih osoba.

Izmedu ostalih, tu je plakat koji ne nagraden na svjetskom antipušackom festivalu karikature u S.A.D-u , a koji je deklariran protiv pušenja. (Vedran ŠILIPETAR)

 


Podijeli: Facebook Twiter