144 nova slucaja svinjske gripe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj novooboljelih od pandemijske gripe i dalje se smanjuje, može se zakljuciti iz podataka Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Od 14. do 20. prosinca obiteljski lijecnici u Istarskoj županiji prijavili su 144 nova slucaja. Usporedimo li to s prethodnim tjednom, kada je bilo 205 gripoznih, ocito je da se broj smanjuje, i to vec treci tjedan zaredom.

Epidemiolozi zakljucuju da je prvi val gripe H1N1 pri kraju, a nakon Nove godine ocekuju se i prvi slucajevi sezonske gripe. Ostaje nepoznanica kako cemo preživjeti drugi val pandemijske i istovremeno pocetak sezonske gripe. Bolest se nece moci razlikovati bez laboratorijske analize.

Prošlog tjedna je u Porecu bilo najviše oboljelih od pandemijske gripe - 56, u Umagu 37, Labinu 26, Puli 13, Pazinu 8 te u Buzetu i Rovinju po dva slucaja.

U ordinacijama obiteljskih lijecnika i Zavodu za javno zdravstvo nastavlja se cijepljenje protiv obiju gripa. U prošlom se tjednu cijepilo 180 Istrana, mahom kronicnih bolesnika i 15 zdravstvenih djelatnika. Ukupno je do sada pandemijsko cjepivo primilo gotovo 500 osoba, a sezonsko više od 25.000.


Podijeli: Facebook Twiter