142 godine zatvora za zlocine u Srebrenici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sud Bosne i Hercegovine osudio je u petak cetvoricu bivših pripadnike vojske bosanskih Srba na 142 godine zatvora proglasivši ih krivim za sudjelovanje u masovnim ubojstvima Bošnjaka pocinjenim nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. godine.

Franc Kos, jedan od zapovjednika u 10. diverzantskom odredu glavnog stožera vojske bosanskih Srba, osuden je na 40 godina zatvora, dok su pripadnici te postrojbe Stanko Kojic, Zoran Goronja i Vlastimir Golijan osudeni na 43, 40 i 19 godina zatvora.

"Sudsko vijece ocijenilo je kako je tijekom raspravnog postupka izvan svake razumne sumnje dokazano da su optuženi sudjelovali u zlocinima protiv covjecnosti pocinjenim nakon pada zašticene zone Srebrenice", kazala je u obrazloženju presude sutkinja Mira Smajlovic.

Iako je optužnica teretila optužene i za genocid, sudsko je vijece ocijenilo kako u dokaznom postupku ta kvalifikacija nije dokazana jer nije potvrdeno da su oni znali za genocidnu namjeru politickog i vojnog vodstva bosanskih Srba kao i za druga masovna ubojstva.

Sutkinja Smajlovic ipak je istaknula kako je težina zlocina koje su pocinili cetvorica osudenih "zastrašujuca". Oni su proglašeni izravno odgovornim za masovnu likvidaciju najmanje 800 bošnjackih muškaraca i djecaka koji su zarobljeni nakon pada Srebrenice. Utvrdeno je kako je medu pogubljenima bilo osoba mladih od 16 i starijih od 80 godina. Ti su zatocenici 16. srpnja dovedeni na farmu Branjevo kod mjesta Pilica u okolici Srebrenice.

"Optuženi su zarobljenike od kojih su neki imali povez preko ociju i vezane ruke izvodili iz autobusa i potom ih strijeljali pucajuci im u leda. Optuženi Kos i Kojic potom su 'ovjeravali' strijeljane pucajuci im iz pištolja u glavu kako bi bili sigurni da nitko nije preživio", opisala je sutkinja pocinjene zlocine.

Dvojica dovedenih radi pogubljenja ipak su uspjeli preživjeti i na sudenju su svjedocili protiv egzekutora. Brutalnost i okrutnost pocinjenog zlocina, po rijecima sutkinje, vidljiva je i iz cinjenica da su sva cetvorica tijekom strijeljanja uzimali stanke kako bi rucali i pili pivo medu leševima.

Optuženi su se tijekom sudenja branili kako su morali provesti zapovijed Milorada Pelemiša, zapovjednika svoje postrojbe, jer bi u protivnom i sami bili ubijeni.

Tijekom sudenja utvrdeno je, medutim, kako su optuženi nakon pogubljenja na Branjevu odbili otici sudjelovati u likvidaciji još 500 zarobljenika u mjestu Pilice. "Nakon toga im se ništa nije dogodilo", kazala je sutkinja a kao otegotnu okolnost navela je iskaz optuženika po kojemu nisu željeli sudjelovati u dodatnim likvidacijama jer su bili "umorni".

Maksimalna zaprijecena kazna za zlocin protiv covjecnosti prema zakonu BiH je 45 godina zatvora, a nešto manje zatvorske kazne izrecene su samo stoga jer su optuženi izrazili kajanje zbog pocinjenih zlocina.

Vlastimir Golcijanin, koji je dobio najmanju kaznu, osuden je na devetnaest godina zatvora jer je u vrijeme kada je sudjelovao o zlocinima tek postao punoljetan i u njegovu slucaju maksimalna bi kazna mogla biti tek godinu duža. Svoj cetvorici nepravomocno osudenih produžen je i pritvor u kojemu se nalaze od 2010. godine.

Kojic, Golijanin i Goronja uhiceni su u BiH, dok je Kosa uhitila policija u Hrvatskoj na granicnom prijelazu sa Srbijom.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter