140 Nobelovaca traži oslobađanje Liua Xiaoboa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 140 dobitnika Nobelove nagrade, među kojima je i bivši južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, potpisalo je i kineskim vlastima uručilo peticiju kojom se od njih zahtijeva oslobađanje disidenta Liua Xiaoboa, dobitnika Nobelove nagrade za mir 2010. U pismu koje je potpisalo 400.000 ljudi u 130 zemalja laureati od novoga kineskog čelnika Xija Jinpinga traže oslobađanje Liua iz zatvora i njegove supruge iz kućnoga pritvora u Pekingu.

Peticija je uručena kineskim veleposlanstvima ili diplomatskim predstavništvima u Hong Kongu, New Yorku, Parizu, Berlinu i Londonu.

"Međunarodna zajednica trebala bi javno i oštro osuditi kršenje temeljnih ljudskih prava i zakonskoga postupka te slobode govora", stoji u peticiji koju je potpisao i predstavnik Amnesty Internationala. Vrijeme je da Liu Xiaobo i Liu Xia budu oslobođeni, zaključuje se u peticiji.

Liu Xiaobo, kineski književni kritičar, povjesničar i aktivist za ljudska prava koji se zalaže za političke reforme i ukidanje jednostranačkog sustava u Kini, uhićen je u lipnju 2009. pod optužbom za podrivanje državne vlasti i osuđen na 11 godina zatvora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter