14 ozlijedenih, vecina putnici autobusa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarske interventne službe u subotnje su jutro u gotovo isto vrijeme hitno morale intervenirati na cak tri poprišta prometnih nesreca. Najteža od njih, sudar autobusa i kamiona, u kojoj je ozlijedeno 12 osoba, dogodila se kod Bala oko 9.15 sati, tocnije na oko 1,5 kilometara prije Bala iz smjera Vodnjana.

U nesreci su teško ozlijedeni I. K. (44) iz Zagreba, vozac Croatiabusa, te suvozac M. H. (33), a desetero putnika je lakše ozlijedeno i nakon lijecnicke pomoci su pušteni kuci.

Nesrecu je izazvao vozac kamiona marke MAN J. K. (57) iz Pazina, i to zbog, kako je rekla policijska službenica za odnose s javnošcu PU istarske Nataše Rogic Jukopila, neprilagodene brzine i skliskog kolnika. Vozac kamiona u nesreci nije ozlijeden.

- Kamion se kretao iz smjera Vodnjana prema Balama kada je na mokrom i skliskom kolniku zbog neprilagodene brzine najprije skrenuo udesno izvan kolnika te se u zanošenju vratio na kolnik, prešao ulijevo i udario u autobus koji se kretao iz suprotnog smjera, rekla je Rogic Jukopila.

Nakon silovitog sraza autobus se, sa smrskanim prednjim krajem, zaustavio na svojoj kolnickoj traci, dok je kamion doslovce pomeo kamenja uz cestu i nekoliko maslina, te je na koncu u potpunosti izletio s kolnika u maslinik ulijevo, gledajuci u smjeru Bala. Pritom se takozvani traktor, odnosno prednji dio kamiona gdje se nalazi kabina prelomio pod kutom od devedeset stupnjeva u odnosu na prikolicu.

- Autobus je vozio na lokalnoj liniji Rovinj - Zagreb. Na mjesto nesrece stigla su vozila hitne medicinske pomoci iz Pule, Pazina i Rovinja i svi ozlijedeni su, uz pomoc vatrogasaca JVP Rovinj i medicinskog osoblja, zbrinuti i prebaceni u pulsku Opcu bolnicu na lijecenje. Buduci da je curilo dizel gorivo morali smo ispumpati spremnik na kamionu, istaknuo je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Rovinj Edi Mendica.

Bracni par iz Kine, tocnije iz Hong Konga, u nesreci je zadobio lakše ozlijede glave, odnosno lica. Kako nam je rekao Yeung Kin Wai, on i njegova supruga bili su na proputovanju Europom, i namjeravali su danas otputovati za Austriju.

Odmah nakon sudara kamiona i autobusa, na gotovo istom mjestu, tek nepunih desetak metara dalje, sudarili su se kombi i land rover. Prava je sreca da vozila nisu naletjela na unesrecene putnike i vozace koji su cekali pomoc.

Po rijecima Rogic Jukopila u potonjem slucaju nesrecu je izazvao vozac terenca land rover koji je naišao na kolonu vozila koja je pak nastala zbog sudara kamiona i autobusa te je u namjeri da ne udari automobile ispred sebe prešao ulijevo. Terenac se tada sudario s kombijem koji se kretao iz suprotnog smjera. U nesreci je lakše ozlijeden vozac kombija.

Cesta Vodnjan-Bale za sav je promet bila zatvorena do 14.55 sati.

Nepunih pet minuta prije nesrece kod Bala vatrogasci, oko 9.10 sati, vatrogasci JVP-a Pula i pulska Hitna medicinska pomoc hitro su upuceni na Premantursku cestu u blizini Banjola, odnosno pomerske Šcuze, gdje se prevrnuo automobil renault clio.

Prema informacijama iz policije 30-godišnja vozacica s podrucja Pule kretala se iz smjera Premanture, kada je zbog brzine izletjela s ceste i udarila u kamen, pri cemu se automobil prevrnuo na lijevu kolnicku traku. Clio je pomeo i znak stop, a vozacica je u nesreci teško ozlijedena.


Podijeli: Facebook Twiter