14 kažnjenih zbog glisiranja medu kupacima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetiri plovila pulske Lucke kapetanije i isto toliko policijskih brodica te jedan policijski helikopter patrolirali su u nedjelju od 9 do 15 sati cijelom istarskom obalom u sklopu akcije "Sigurnost na moru", koja se ljeti provodi gotovo svakodnevno i prvenstveno je preventivna.

Kontrolirani su brodovi za prijevoz putnika, njihove brodske isprave i knjige te broj ukrcanih putnika. Usto, provjeravalo se pridržavaju li se sudionici u pomorskom prometu odredbi Pravilnika o redu u lukama, poput onih koje se ticu glisiranja. Takoder, provedena je kontrola po Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, koji se odnosi na koncesije i koncesijska odobrenja i na plažama, te kontrola plovnog puta.



Prekontrolirana su tri broda, jedna jahta, 35 brodica te 49 plaža. Lucka kapetanija izdala je 17 upozorenja te 20 prekršajnih naloga, koji ce s obzirom na to da se u 18 slucajeva radi o strancima rješavati po hitnom postupku, a za državljane RH po redovnom.

Djelatnici pomorske policije izdali su pak 14 prekršajnih naloga zbog glisiranja na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale, dva obavezna prekršajna naloga stranim državljanima zbog glisiranja u luci te jedan prekršajni nalog zbog neposjedovanja brodskih isprava.



Kazna za glisiranje do 15.000 kuna

Naša je novinarska ekipa u nedjeljnu akciju krenula na novoj brodici Croline 33 Petrol P-312 pomorske policije iz Poreca, koja je bila zadužena za kontrolu glisiranja. I ovdje je cilj bila prvenstveno preventiva, ne bi li se nauticari koji glisiraju gliserima, brodicama i jet-skijima zadržali na udaljenosti vecoj od 300 metara od obale. U protivnom im slijedi kazna od tisucu do 15 tisuca kuna.

Troclana posada koju cine policajci, voditelji ophodne brodice Igor Justincic i Sergio Ipsa te iznimno zbog akcije i pomocnik nacelnika PP-a za pomorsku policiju Niko Juric, primila nas je na brod u 10 sati te smo se s Carinskog gata na poreckoj rivi uputili prema sjeveru, u kontrolu duž obale turistickog naselja Materada, autokampa Ulika, turistickog naselja Cervar Porat te autokampa Solaris na Lanterni.



Mirno more i lijepo suncano jutro vec su izmamili nauticare na pucinu. Policijska se brodica krece tristotinjak metara od obale, a sva plovila u našoj blizini poštuju pravila.

Na prvog prekršitelja naišli smo nedaleko od obale Solarisa - gumenjak na kojem se nalazio talijanski bracni par glisirao je 150 metara od obale. Upozoren sirenom zaustavio se i privezao uz policijsku brodicu, a Ipsa je upozorio Talijana na prekršaj i pozvao ga na brod.



Nakon prvotnog opravdavanja Talijan je ipak priznao da zna da je pocinio prekršaj i nagazio malo više po gasu, ali se nije nadao kazni. Nakon ispunjavanja obrazaca izrecena mu je kazna i urucena uplatnica na iznos od tisucu kuna, što je dužan uplatiti u roku od osam dana jer u protivnom ne može napustiti zemlju.

Policijska je brodica nastavlja put prema Tarskoj vali, a na putu nas obilazi policijski helikopter koji je tijekom akcije patrolirao iz zraka i upozoravao policajce na prekršitelje na moru. Pred Tarskom valom porecki su se policajci sastali s posadom broda Lucke kapetanije iz Umaga, a nakon pozdrava i potvrde da je sve pod kontrolom okrecemo se i nastavljamo prema jugu, prema Plavoj i Zelenoj Laguni i Funtani.

Stranci skloniji glisiranju blizu obale

Justincic, koji ovo podrucje poznaju kao svoj džep buduci da ovuda patrolira vec 25 godina, kaže da je rijec o lokaciji na kojoj se najcešce susrecu s problemom glisiranja u blizini obale. Ali, ovaj put sve je na moru mirno, gliseri su daleko od obale i kupaci su sigurni.

Nauticare na dva manja gumenjaka koji su na granici glisiranja policajci upozoravaju zvucnim signalom da smanje brzinu, cemu se oni kad cuju o cemu je rijec brzo pokoravaju. Akcija je najavljena pa su i nauticari na oprezu, a svoje su vjerojatno ucinili leci policije o opreznoj plovidbi, koji su distribuirani po kampovima i turistickim naseljima.

- Od pocetka srpnja do sredine kolovoza u poreckom akvatoriju prekršajno smo procesuirali ukupno 50 osoba zbog glisiranja unutar 300 metara od obale. Uglavnom se radi o stranim državljanima, ali ima i domacih, veli Juric.

Pomorski policajci vele da se akcije ne provode samo vikendom, kada su najavljene, vec svakodnevno, danju i nocu, jer se pomorski promet ljeti nesrazmjerno povecava, a s njime i opasnosti na moru. Cijela je posada složna da je i sama pojava policijskog patrolnog broda dovoljna da glisiranja prestanu. Ako se pokoji nauticar i ogluši, za njih nema problema - tek malobrojni "entuzijasti" uspijevaju pobjeci. (Vedrana HABEREITER, snimio Dejan ŠTIFANIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter