14. Istrakon: Potraga za petim elementom


Ljubitelji znanstvene fantastike, graničnih područja znanosti, popularnih znanstvenih disciplina, ali i čiste fantastike okupili su se ovog vikenda u Pazinu na 14. Istrakonu. Tijekom proteklih 14 godina Istrakon se profilirao u prepoznatljivu i među upućenima respektabilnu konvenciju ljubitelja znanstvenih i umjetničkih interpretacija nedovoljno poznatih prostranstava ovog, fizičkog, ali i nekih drugih svjetova.

Stoga ne čudi što će ova tri dana, od petka do nedjelje, Spomen dom okupirati znanstvenici, predavači na visokim učilištima, umjetnici, literati i slikari, ali i naprosto uživatelji putovanja nepoznatim bezgraničnim prostranstvima svemira, uma i mašte.

Ovogodišnji je Istrakon posvećen elementima, stoga je naglasak organizatora konvencije, a to je udruga Albus, blago priklonjen fantastici.

Zahvaljujući ovoj temi Spomen domom, ali i gradskim ulicama tri dana prolaze likovi iz svijeta fantastike. Kroz predavanja, igre, ali i ostale aktivnosti Istrakon nastoji objediniti pet klasičnih elemenata: zrak, zemlju, vodu, vatru i eter.

O svemu tomu više se moglo doznati na predavanjima Ogrena Variola o svemirskim udaljenostima, Davora Horbvatića o vatrozidu crnih rupa i Higgsovom bozonu, Korada Korlevića o rađanju, životu i smrti zvijezda. Svetozar Nilović govorio je o računalima u SF svijetu, Goran Dimić o magiji i okultnom u igrama uloga (Role playing games), Oliver Franić o stvarnosti i znanstvenoj fantastici, Boris Švel o 70 godina Filadelfijskog eksperimenta, Vedran Vivoda o srednjovjekovnom hrvatskom pomorstvu, Ivan Šimatović o štetnosti djelovanja elektromagnetskog polja i mikrovalova.

Aleksandar Žiljak podsjetio je na 80. rođendan King Konga, a Ana Rajner i Božo Špoljarić govorili su o LARP-sceni (Live Action Role Play) u Hrvatskoj.

Tajna pet elemenata bila je tema izlaganja Marina G. Vayua, a Ratko Martinović govorio je o neobjašnjivim fenomenima sna.

Uz predavanja održavaju se i brojne radionice, od one o izradi cepelina i vilinskih krila do lampiona i crtanja stripa. U "Bilfo" radionici djeca su od recikliranih materijala izrađivala figure mitoloških Bilfa i Orka.

U sklopu Istrakona predstavljena je i 12. istrakonska zbirka priča "Psiho pita". (M. RIMANIĆ, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter