14. Dani performansa: Zidovi iznutra i izvana

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

U dvorištu zgrade Puljanima poznatoj kao Admiralitet preksinoć su se predstavili performeri u sklopu gostujućeg programa 14. Dana performansa iz Varaždina koji je drugi put gostovao u Puli.

Imali smo prilike tako preksinoć vidjeti Vice Tomasovića iz Splita koji se zazidao u skladište kao čin pokore za praznovjerja koja je počinio za svog života pa je performans nazvan jednostavno "Pokora".

"Mnogi ljudi, a pogotovo umjetnici imaju tendenciju da pokušaju hakirati stvarnost čineći male rituale iz opreza i straha, što ima tendenciju prerastanja u opsesivno kompulzivni poremećaj", kaže Tomasović.

Njegov novosadski kolega Dragan Vojvodić je u međuvremenu uzeo teniski reket i nabijao loptice o zid skladišta što je pravilo zvuk koji se snimao i emitirao.

Time je stvarao simboličku zvučnu (odnosno bučnu) podlogu za performans nazvan "Hit me! Hit me! Hit me! Never stop!" baziran na besmislenoj radnji i kakofoničnoj buci te tako progovara o određenom društvenom i političkom kontekstu simptomatičnom za balkansku regiju.

Konačno, program nije mogao proći ni bez jakih pulskih snaga, a to su Đurica Ciganović i Šandor Slacki čiji je performans nazvan "Ros?", po vinu koja dva prijatelja miješaju i piju, jedu, slušaju jazz, čitaju knjige i novine i vode filozofske rasprave. Vino i čokoladne kuglice potom nude publici kao nadu preobražaja u novu i bolju ljudskost.

Ubrzo nakon što performans krene, dvoje protagonista se skidaju, odnosno ogoljuju sebe, što izaziva i jednu spontanu konsterniranu reakciju izvan dvorišta ("Pa tip je gol!"), budući da su vrata bila otvorena na uvid slučajnim prolaznicima koji su se pitali što se to zbiva. Živu glazbenu podlogu ovom performansu pružio je pulski gitarist Boro Lukić.

Večer je zaključena dokumentarnom video projekcijom "Rušenje zida" koja uključuje povijesne performanse u kojima je zid predstavljao, ako ne fokus akcije, onda njen nužni i znakoviti dio. Prikazani su tako performansi Zlatka Kopljara, Slavena Tolja, Marjana Crtalića, Spartaka Dulića i Gilda Bavčevića.

Cijeli program preksinoć je organizirao Muzej suvremene umjetnosti Istre u suradnji s Galerijskim centrom Varaždin i Gradom Pula (Art zona Kandler) pa je tako program uz prisutne umjetnike i kustosa MSUI-ja Mladena Lučića otvorio i Ivan Mesek, direktor Galerijskog centra.

On je kazao kako je "performerska scena nešto najživlje što se događa na likovnoj sceni, a ovakva suradnja može uroditi samo dobrim stvarima. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter