135 mrtvih u trodnevnim napadima na Alep

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 135 ljudi, među kojima deseci djece, poginulo je od nedjelje u napadima sirijskih zrakoplovnih snaga na pobunjenički stožer u Alepu, velikoj metropoli na sjeveru Sirije, izvijestio je u srijedu Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

U zračnim napadima koji su se nastavili u srijedu u sjevernom i u istočnom sektoru nekadašnje sirijske gospodarske prijestolnice više osoba je ranjeno.

Najveći broj žrtava je zabilježen u nedjelju, prvog dana zračne ofenzive u sektorima koje nadziru pobunjenici, kada je život izgubilo 76 osoba, među kojima je 28 djece, navodi SOHR. U ponedjeljak je u dvama četvrtima poginulo 20 ljudi, među kojima četvero djece, opet po toj nevladinoj organizaciji koja se oslanja na široku mrežu civilnih, medicinskih i vojnih izvora. U tim je napadima, što se uglavnom izvode "bačvama s eksplozivom" koje se izbacuju iz vojnih zrakoplova i helikoptera i koje su glavni adut u ratu režima s pobunjenicima, smrtno stradalo 39 ljudi, među njima barem osmero djece.

SOHR ne navodi obuhvaćaju li ti podatci o žrtvama i pobunjenike. 

Izvor u sirijskoj sigurnosnoj službi odbacio je tvrdnju da se vojska koristi bačvama a drugi je kazao da ih koristi jer su jeftinije od raketa. Sirijska oporba ističe da "ti sustavni napadi na Alep svjedoče da režim ne prihvaća nikakvo političko rješenje" dok se u Montreuxu, u Švicarskoj, 22. siječnja treba održati međunarodna mirovna konferencija o Siriji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter