13 tisuca poslodavaca platilo doprinose na place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi mjesec provodenja uredbe kojom se prijeci isplata placa bez uplate doprinosa ustalio je listu loših poslodavaca na oko 31 tisucu, dok se u cijeli projekt krenulo s popisom na kojem je bilo oko 44 tisuce poslodavaca, a oni su se našli na listi 1. svibnja zato što u veljaci i ožujku svojim radnicima nisu uredno platili doprinose.

Skracivanje liste, odnosno brisanje gotovo 13 tisuca poslodavaca s nje, znacilo je da su barem u tom mjesecu za oko 98.000 radnika uz place bili uplaceni i doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje ili da se njihov poslodavac dogovorio s državom da ce dug otplatiti obrocno.

No, naši sugovornici iz Porezne uprave upozoravaju da je teško prognozirati kako ce sada država listu loših poslodavaca nastaviti istim tempom smanjivati s 31 tisuce na primjerice 20 tisuca.

"Prvi mjesec provedbe uredbe pomogao nam je da detektiramo da u Hrvatskoj postoji oko 44 tisuce poduzeca sa 197 tisuca radnika koji imaju najviše problema s likvidnošcu, pa su prvo stradali doprinosi ili su jednostavno, iako nemaju toliko problema s financijama, neplacanje obveza državi usvojili kao dio svoje poslovne politike.

Sam pocetak primjene uredbe bio dovoljan da se ta lista skrati na oko 31 tisucu poduzeca s oko 98 tisuca radnika i mislim da cemo u sljedecim mjesecima na popisu koji dostavljamo bankama imati ponavljace iz tih redova", kaže naš sugovornik.

Na pitanje može li se ocekivati da se više od 98 tisuca radnika, koji rade u tvrtkama koje su 1. lipnja završile na popisu loših poslodavca, ubuduce mora pribojavati da više nece dobivati placu, jer ona ne može biti isplacena bez doprinosa, naš izvor odgovara da se ne može tako jednostavno zakljucivati jer dio poslodavaca ispada s liste, a dio na nju dolazi.

"Zasad smo bankama dostavili podatke o onima koji nisu platili doprinose za ožujak i travanj i tražimo da se njih posebno kontrolira, ali ne znaci da neki od njih nisu promijenili svoje ponašanje vec u svibnju ili da to nece uciniti u sljedecim mjesecima.U tom bi se razdoblju konacno trebalo iskristalizirati i to koliko poduzeca pritisnutih teškocama ne može radnicima isplacivati place, ako uz njih mora platiti i doprinose". (Jagoda MARIC/Novi list)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter