13. Street Art Festival na porečkim ulicama

Javi Javichy je zadobio simpatije, smijeh i aplauze brojne publike na Trgu slobode (J. PREKALJ)
Javi Javichy je zadobio simpatije, smijeh i aplauze brojne publike na Trgu slobode (J. PREKALJ)

Klaunovski šarmantan, žonglerski spretan i krotiteljski oštar bio je Javi Javichy, svestrani cirkuski umjetnik iz Španjolske - prava atrakcija sinoć otvorenog 13. Street Art Festivala (SAF). Simpatije, smijeh i aplauze brojne publike na Trgu slobode pridobio je balansiranjem na policama podbočenim valjcima, ritmičnim koreografijama uz glazbu i vještim manipuliranjem lopticama, diablom i čunjevima, ali prvenstveno zezanjem i vrckastim uključivanjem u predstavu odraslih i djece.

Na istom su mjestu artisti talijanske skupine eksperimentalnog teatra AteliercuncheoN fascinirali predstavom "Suvenir". Kombinirali su tehnike i maske iz tradicije europskog kazališta i egzotičnih krajeva, skladnim pokretima na štulama, svojim kostimima, glasovima i glazbom. Istovremeno su na Obali maršala Tita, ispred gradske palače, članice Urbane subkulturne baze (USB) Poreč izvele atraktivnu plesnu koreografiju s vatrom. Nastupile su Sabrina, Lora, Barbara, Vanesa, Veronika i Dora predvođene Ivanom Domazet, a okupljeni su ih šetači i prolaznici nagradili zasluženim pljeskom.

Riva je ugostila i fascinantne srebrne kipove - ulične glazbenike koje utjelovljuju glumci iz Teatroska, makedonskog kazališta iz Skoplja, posvećenog street artu već deset godina. Veliki i mali su ih zbunjeno promatrali, a neki nisu uspjeli odoljeti živim kipovima koji su se pomicali na zvuk novčića ubačenog u njihovu škrabicu, pa su se s njima i fotografirali.

U svom je 13. izdanju SAF pomjeren s početka na kraj kolovoza, a organizator - Pučko otvoreno učilište, na taj se potez odlučilo na prijedlog Turističke zajednice, da bi iznenadili goste i upotpunili njihov doživljaj Poreča, oživljavajući starogradsku jezgru i animirajući ih na kraju turističke sezone koju žele produžiti.

Večeras je u 19.30 sati u Parku Olge Ban na repertoaru hrvatska plesna predstava "Mateo", koja se poigrava meteorološkom tematikom, skupine Marmot koju čine suvremene plesačice Zrinka Šimičić, Martina Nevistić i Zrinka Užbinec, operna pjevačica Davorka Horvat i glazbenik Miro Manojlović. U 20 i u 22 sata na Trgu slobode će se s publikom u trenucima čiste poezije poigrati 320 kilograma teška igračka Mr. Culbuto iz Francuske. Plesačice USB-a Poreč nastupit će u 21 sat na Obali maršala Tita, kad će Teatrosk zauzeti Trg slobode, da bi se u 22.30 prebacio na rivu. U sutrašnjoj će završnoj večeri Porečane i njihove goste zabavljati Mr. Culbuto, Teatrosk i USB Poreč. (Kristina FLEGAR; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter