13. festival fantastične književnosti u Pazinu

Carla Rotta, Antonio Giudici, Davor Šišović i Ljiljana Avirović
Carla Rotta, Antonio Giudici, Davor Šišović i Ljiljana Avirović

Trinaesto izdanje Festivala fantastične književnosti, čija se prva od dviju večeri održala u petak u pazinskom Kaštelu, nije završilo nesretno, već veselo, uz pivo Sanctis Petris koje je samo za goste festivala izrađeno po staroj samostanskoj recepturi.

U dvorištu srednjovjekovnoj zdanja predstavljen je talijanski prijevod zbirke "Priče o starim bogovima" koja je bila objavljena u sklopu festivala 2007. godine, za koju se sada traži talijanski izdavač. Prevela ga je vrsna prevoditeljica Ljiljana Avirović iz pulskog Europskog instituta za književno prevođenje, a dijelove knjige kazivali su polaznici instituta Carla Rotta i Antonio Giudici koji su također sudjelovali u prijevodu.

Uslijedila je promocija novih istarskih izdanja fantastične književnosti. Prvi su na redu bili romani medulinskog pisca Saše Šebelića "041" koji sadrži elemente postapokalipse i "Zovite me Jurina" u kojem se pojavljuje nezaobilazni vampir Jure Grando iz Kringe. "Evanđelje tame" prvi je roman mladog porečkog pisca Zorana Antičevića koji je objavljen upravo ovih dana. Također se tematski radi o svijetu poslije smaka, s mnogobrojnim referencama na mitologiju, vjerske sustave i rastuće militarističke prijetnje.

Slijedio je roman beogradskog pisca Gorana Skrobonje "Sva Teslina djeca" čija se radnja alternativne povijesti događa početkom 20. stoljeća, a jedan od glavnih likova, srpska špijunka Anka Cukić, na nekoliko dana dolazi i u Pazin. Ivana Delač govorila je o ovogodišnjoj tematskoj SFeraKonskoj zbirci spekulativne fikcije posvećenoj paralelnim svemirima i alternativnoj povijesti, među kojima je svoje mjesto pronašla zanimljiva priča Robija Selana iz Labina o alternativnoj povijesti američkog građanskog rata i njegovih posljedica.

"Ljudski faktor" zagrebačkog pisca Zorana Vlahovića nova je pak zbirka priča spekulativne fikcije smještena u daleki svemir i budućnosti u kojem ljudske frakcije ratuju svemirom. Aleksandar Žiljak predstavio je srpsko izdanje svoga romana Irbis te najavio skori izlazak steampunk romana Poseidonia.

Na kraju je nastupio popularni zagrebački pisac humorističke fantastike Vanja Spirin, inače aktualni gost pazinske Kuće za pisce do kraja kolovoza. U razgovoru s moderatorom večeri Davorom Šišovićem govorio je o svojim već kultnim knjigama "Hangrap i Drobhila", "Blago bogova", "Junačke zgode Junker'sa i Vailianta" i "Treći nos". Spirin je kazao da piše scenarij za film o novim avanturama tandema Junker's i Vailiant koji će kasnije oblikovati u roman.

Festival fantastične književnosti tradicionalno organizira udruga Albus iz Pazina, u suradnji s Muzejom grada Pazina i općinom Sveti Petar u Šumi. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter