120 tisuća osoba starijih od 65 bez kune mirovine

Ministarstvo ne pokazuje nimalo senzibiliteta za stariju populaciju, tvrde u SUH-u (arhiva GI)
Ministarstvo ne pokazuje nimalo senzibiliteta za stariju populaciju, tvrde u SUH-u (arhiva GI)

Sindikat umirovljenika Hrvatske nedavno je zatražio od Ministarstva socijalne politike i mladih da hitno pokrene inicijativu za uvođenje tzv. državnih potpora za sve osobe starije od 65 godina koje ne primaju mirovinu ni po kojem osnovu. Ta hitnoća ne čudi kada se zna da u Hrvatskoj prema posljednjem popisu stanovništva živi 120.000 osoba starijih od 65 godina koje ne primaju mirovinu. Istovremeno, prema godišnjem statističkom izvješću Ministarstva za 2011. godinu, pravo na stalnu pomoć za uzdržavanje, kolokvijalno zvanu socijalna pomoć, ima svega 10.569 starijih od 65.

- Ponajviše se radi o ženama koje žive u poljoprivrednim krajevima i koje nisu ostvarile uvjete za mirovinu, a to je minimalno 15 godina radnog staža. U pravilu su te osobe prisiljene raditi u sivoj ekonomiji i prehranjuju se tako što uzgajaju nešto u svojem vrtu. Najteže je onima koji nemaju pomoć obitelji pa ovise o dobroj volji svojih susjeda, kazala nam je predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

U Sindikatu drže da bi za uvođenje tzv. socijalnih mirovina za golo preživljavanje najugroženijih starijih osoba od 65 godina trebalo osigurati od 700 do 900 kuna mjesečno, ovisno o socijalnom statusu pojedinca. No, to bi trebala biti tek jedna od početnih mjera za borbu protiv siromaštva, diskriminacije i socijalne isključivosti starijih osoba.

- Ministarstvo ne pokazuje nimalo senzibiliteta za stariju populaciju, a to što ministrica Milanka Opačić tvrdi da država nema sredstava za prvi korak u borbi protiv siromaštva ne amnestira ni nadležno ministarstvo ni Vladu od Ustavne obveze sprječavanja bijede. Državna potpora za starije od 65 godina trebala bi biti abeceda za jednu imalo socijalnu zemlju, napominje predsjednica SUH-a. (Piše Maša JERIN)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter