120 tisuca kuna za izvanredni Sabor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rebalans državnog proracuna nije na kraju donio niti jedan od ranije najavljivanih dramaticnih rezova, ni zadiranje u place, u mirovine, niti promjene unutar fiskalnog sustava, no Sabor ce ga ipak donijeti na izvanrednom zasjedanju koje ce porezne obveznike stajati oko 120.000 kuna.

Za placanje putnih naknada za odlazak i dolazak zastupnika na sjednicu u tjednu kada Sabor zastupa potroši se oko 60 tisuca kuna. Iako ce izvanredna sjednica Sabora, koju je Vlada tražila da bi se izglasao rebalans, trajati svega dva dana, problem je u tome što su ta dva dana cetvrtak te iduci ponedjeljak.

To znaci da ce zastupnici imati pravo ne za jedan dolazak i odlazak sa sjednice, nego na naplatu dvije tjedne naknade. Da je izvanredna sjednica Sabora sazvana vec za jucerašnju srijedu, buduci da je Vlada u utorak izglasala rebalans, citav bi se posao zajedno s izglasavanjem dokumenta mogao završiti unutar jednog tjedna pa bi i trošak bio upola manji.

Za izglasavanje «rebalansa štednje» tako ce se nepotrebno potrošiti iznos koji je možda simbolican, ali jasno pokazuje odnos prema državnom novcu. Redovito zasjedanje Sabora, naime, po Ustavu se može nastaviti vec 15. rujna pa je nejasno zašto vladajuci inzistiraju da se ovakav rebalans, koji dakle ne unosi nikakve dramaticne poremecaje u dosadašnje proracunske odnose ili fiskalni sustav, izglasa na izvanrednoj sjednici, a ne svega dvadesetak dana kasnije, na redovitom zasjedanju.

- Zašto samo 15-ak dana prije redovnog zasjedanja Sabora na izvanrednoj sjednici donosimo rebalans proracuna? Zato da vec sutra Šuker može otici i zakonito posuditi novac i potrošiti ono što nemamo - ustvrdio je SDP-ovac Gordan Maras.

Od vladajucih se nije moglo cuti opravdanje za izvanrednu sjednicu. Za smještaj zastupnika za vrijeme zasjedanja u Zagrebu potrošit ce se oko 240 tisuca kuna, no to nije izvanredan trošak jer Sabor placa smještaj zastupnika i tijekom ljeta.


Podijeli: Facebook Twiter