12. Zlatni lav u potrazi za srecom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U petak u 21 sat svecanim ceremonijalom otvaranja u parku umaške gradske palace pocet ce 12. izdanje medunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav, tijekom kojeg ce se u deset dana prikazati 15 predstava iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije.

Program i pratece sadržaje predstavio je u utorak u hotelu Kempinski Adratic u Savudriji utemeljitelj, umjetnicki direktor i selektor festivala Damir Zlatar Frey, a konferenciji za novinare prisustvovali su i umaški gradonacelnik Vili Bassanese, direktorica Turisticke zajednice Umaga Sanda Bravar Radizlovic, Lena Svilicic kao predstavnica hotela Kempinski te glumica i prevoditeljica iz Ljubljane Sonja Polanc.

- Ovaj put prijavilo se najviše kazališta dosad - stiglo je cak 117 prijava, a vidjet cemo 15 trenutno najzanimljivijih produkcija u regiji. Zajednicka tema selektiranih predstava jest potraga za srecom, u svakoj prici svaki junak traži svoje pravo na srecu i ljubav, svaki na drukciji nacin, rekao je Zlatar Frey.

Festival otvara predstava ansambla madarske manjine Novosadskog pozorišta Ujvideki Szinhaz "San letnje noci" Williama Shakespearea, drugi dan slijedi "Drveni sanduk Tomasa Vulfa" Narodnog pozorišta Sarajevo, u nedjelju su na redu "Sluškinje" vinkovackog Gradskog kazališta "Joza Ivakic" i "Adagio" HNK-a Zagreb, a u ponedjeljak "Jaz vas ljubim" Slovenskog ljudskog gledališca Celje i predstava "Šajning" Društva gledališca Glej iz Ljubljane.

U utorak je na programu "Ljepotica iz Leenanea" varaždinskog HNK-a i "Bolnica na kraju grada" Gradskog satirickog kazališta Kerempuh iz Zagreba. Dan kasnije je na redu "La memoria di Medea" koparskog kazališta Piccolo teatro Citta' di Capodistria i "U samoci pamucnih polja" Nacionalnog kazališta "JHK - Džinot" iz Velesa iz Makedonije, u cetvrtak 7. srpnja na repertoaru je "Staza divljaci" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke. U petak ce se uprizoriti "Cast" pulskog INK-a i "Cas za tango" ljubljanskog teatra Pernarcic & Pernarcic, a u subotu 9. srpnja "Antigona" mariborske Drame Slovenskog narodnog gledališca.

Posljednje veceri, u nedjelju 10. srpnja, u cast laureatima izvan konkurencije, uprilicit ce se predstava "Staklena menažerija" u izvedbi Prešernovog gledališca Kranj. Nakon toga na Trgu slobode, uz vatromet i koncert grupe Nola, proglasit ce se pobjednici festivala i dobitnici nagrada.


Podijeli: Facebook Twiter