12. Tribecu otvara dokumentarac o The Nationalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvanaesti po redu njujorški festival nezavisnog filma Tribeca Film Festival (TFF) počinje danas svjetskom premijerom filma "Mistaken For Strangers", novog dokumentarca Toma Berningera o bruklinskom indie rock bandu The National, nakon čega slijedi njihov nastup uživo.

Festival do 28. travnja donosi dvjestotinjak filmskih uradaka, od čega više od 80 dugometražnih filmova, među kojima 53 svjetske premijere iz 37 zemalja, te pregršt filmova u dokumentarnom dijelu programa, kao i 60 u festivalskom programu kratkog filma.

Četiri dokumentarca i dva dugometražna filma čine program posebnih projekcija (Special Screening Section), uključujući svjetsku premijeru filma "The Trials of Muhammad Ali".

Sedam je uzbudljivih naslova najavljeno u ponoćnom programu (Midnight section) posvećenom noir filmu, a otvara ga stilska uspješnica "Dark Touch", scenaristice i redateljice Marine de Van.

Ove godine prvi se put održava transmedijski program posvećen trendovima u digitalnim medijima te prepoznavanju i izdvajanju onih sudionika transmedijske industrije koji primjenjuju inovativne i interaktivne pristupe temeljene na webu i kombinaciji raznih platformi u stvaranju priče.

Na festivalu će biti dodijeljene i nagrade 2013 Tribeca Disruptive Innovation Awards inovativnim osobama iz raznih područja djelovanja, a legendarnoj koreografkinji Twyli Tharp bit će uručena nagrada za životno djelo.

Festival zatvara projekcija restaurirane verzije filma "King of Comedy" Martina Scorsesea iz 1983., producirana iz originalnih negativa i zvučnih zapisa.

Festival osnovan 2002. radi poticanja gospodarske i kulturne revitalizacije dotad mondene njujorške četvrti TriBeCa smještene na donjem Manhattanu, čija je privlačnost naglo splasnula nakon napada na tornjeve blizance World Trade Centera 2001., u međuvremenu se razvio u jednu od najznačajnijih platformi za promociju nezavisnog filma u svijetu.

Na festivalu, koji godišnje privuče više od tri milijuna posjetitelja te na stotine tisuća profesionalaca iz područja umjetnosti, glazbe i filma, do danas je prikazano više od 1.300 filmova iz više od 80 zemalja svijeta.

Iako prvenstveno zamišljen kao mjesto promicanja nezavisne scene, Tribeca je postao istinski "festival za narod" s brojnim glazbenim koncertima i nastupima komičara te filmskim projekcijama na otvorenome na dokovima rijeke Hudson. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter