12. obljetnica smrti Franje Tudmana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas se navršava 12 godina od smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tudmana, pod cijim je vodstvom Hrvatska izborila svoju slobodu, neovisnost i samostalnost.

Roden je 1922. godine u Velikom Trgovišcu, bio je aktivni sudionik antifašistickog pokreta, a zbog stavova o hrvatskom nacionalnom pitanju u SFRJ bio je osudivan i zatvaran. Kad je 1972. godine poceo progon hrvatskih "proljecara" Tudman je proveo devet mjeseci u zatvoru, a u veljaci 1981. osuden je na tri godine zatvora te na petogodišnju zabranu svakog javnog djelovanja.

Nakon što mu je 1987. godine vracena putovnica, odlazio je više puta u inozemstvo te svojim predavanjima medu iseljenicima poticao stvaranje hrvatskoga nacionalnog pokreta. Dvije godine kasnije osnovao je HDZ - Hrvatsku demokratsku zajednicu - i postao njezinim predsjednikom, a na tom je mjestu ostao do kraja života.

Na celo hrvatske države formalno je došao krajem svibnja 1990., kada je na prvoj sjednici višestranackog Sabora izabran za predsjednika Predsjedništva, a predsjednik Republike postao je 26. lipnja iste godine. Borio se za samostalnost i medunarodno priznanje hrvatske države, u politicki nenaklonjenom vremenu, kada su iz svijeta dolazili pritisci da se Jugoslavija održi.

Vodio je pobjednicki Domovinski rat, koji je 1995. završen vojno-redarstvenom akcijom Oluja, a mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja Hrvatska je pod njegovim vodstvom postala cjelovita i slobodna.

U javnosti su još za njegova života postojale razlicite ocjene njegovog politickog djelovanja koje traju do danas. Kriticari tvrde da je bio autoritaran, tajkunizirao državu, da je imao manjak sluha za politicke neistomišljenike te pokušao dijeliti BiH, dok njegovi zagovornici pak isticu da je prema BiH vodio politiku zaštite interesa hrvatskog naroda kao i da je vrijeme rata tražilo "cvrstu ruku".

Tudmanu su hrvatski gradani povjerenje iskazali na prvim neposrednim predsjednickim izborima 1992. godine, a potom i na predsjednickim izborima 1995., no taj predsjednicki mandat nije završio jer je umro 10. prosinca 1999. godine.


Podijeli: Facebook Twiter