"12 godina ropstva" obavezan u američkim školama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Film "12 godina ropstva" britanskog redatelja Stevea McQueena, koji je nominiran za devet Oscara, od jeseni postaje obavezan za gledanje u američkim državnim srednjim školama, piše The Guardian.

Film je temeljen na istinitoj priči slobodnog Afroamerikanca Solomona Northupa koji je bio drogiran, otet i prodan u roblje u Americi 1850.-ih godina, gdje je trpio dugogodišnje zlostavljanje. Njegov lik u filmu je utjelovio glumac Chiwetel Ejiofor.

Odluku da film uđe u nacionalni kurikulum i postane obavezan za gledanje donijela je Nacionalna udruga školskih odbora (National School Boards Association).

Udruga se zajedno s voditeljem talk showa Montelom Williamsom udružila s produkcijskom kućom "New Regency", izdavačkom kućom "Penguin Books" i tvorcima filma kako bi školama podijelili kopije filma, istoimenu autobiografiju te vodič za učenje. Distribucija u više od 13 tisuća škola započet će u rujnu.

"Moć filmova može biti upotrebljena kao snažan obrazovni alat", rekao je Williams u sklopu čije je prethodne inicijative u državne škole distribuiran film Edwarda Zwicka o američkom građanskom ratu "Glory". "12 godina ropstva" na jedinstven način ističe sramno razdoblje u američkoj povijesti i na taj način će, smatra Williams, kod učenika izazvati želju da se ne ponove zla iz prošlosti, dok će ih s druge strane nadahnuti da sanjaju o boljoj i svijetloj budućnosti.

Redatelj Steve McQueen istaknuo je kako mu je, otkako je prvi put pročitao autobiografiju, san bio da knjiga postane dio školske literature. Zahvalio se Williamsu i Nacionalnoj udruzi školskih odbora što su mu pomogli ostvariti san te što su odlučili podijeliti Solomonovu priču s današnjom generacijom. McQueenova drama nominirana je za devet Oscara, uključujući i onoga za najbolji film.

Film je dosad osvojio brojne nagrade, uključujući i nagradu Britanske filmske akademije za najbolji film i Zlatni globus za najbolju dramu.


Podijeli: Facebook Twiter