113 zlatnih istarskih maslinovih ulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na 6. medunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana "Maslina Split 2010", koja se održala proteklog vikenda pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, zapažene su rezultate postigli i maslinari iz Istre.

Preko tisucu uzorka maslinovog ulja iz 12 mediteranskih zemalja iz Istre pristiglo je 267 uzorka maslinovih ulja 229 proizvodaca, od kojih je 185 okiceno jednom od medalja - 113 zlatnom, 61 srebrnom i 11 broncanom.

Uz to, cak je pet maslinovih ulja ušlo u "Top 20", ljestvicu dvadeset najboljih ulja. To su ulja tvrtke Ipša iz Livada i Agrolagune iz Poreca, Andela Pinezica iz Tinjana, Uga Jakca iz Vižinade te Bezljafe Felice iz Nove Vasi.

U Istru je stigla i plaketa za najmanju ocjenu slobodnih masnih kiselina. Nju je dobilo Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Cergna iz Bala, a Zlatko Jelic iz Umaga dobio je plaketu za najmanju ocjenu peroksidnog broja.

Plakete za sortna ulja dobili su Vedran Lupic iz Bala za bužu, Sanjin Sirotic iz Buzeta za crnicu, Viviano Antolovic iz Grožnjana za istarsku bjelicu, Emanuel Grubic iz Bala za rosulju, Davor Uhac iz Pule za leccino te Bruno Flego iz Pazina za pendolino te Agrolaguna iz Poreca pischolino.

Drugo mjesto u kategoriji sortnih ulja dobio je Viviano Antolovic iz Grožnjana, drugo mjesto u kategoriji ekoloških ulja nagradena je Biserka Bankovic-Akelic iz Pule, kao i drugo mjesto u kategoriji trgovackih pakovina koje je zauzeo Gianfranco Zigante iz Buja.

Zlatnu medalju za konzervirane masline dobili su OPG Maršic iz Oprtlja te Suzana Grubic iz Bala, a zlatnu medalju za ekološko ulje Milivoj Ivetac, Dragutin Rojnic i OPG Stipancic, svi iz Pule. Srebrnu medalju u istoj kategoriji dobili su Jakob Turnšek iz Umaga i Agrolaguna iz Poreca te Stanko Rojnic iz Pule.

Zlatnu medalju za trgovacke pakovine dobili su Anton Sladonja iz Pule, Agrolaguna iz Poreca, Marija Buršic iz Brtonigle, OPG Benvegnu iz Buja i Josip Aralica iz Umaga, srebrnu je osvojio Dario Sinožic iz Brtonigle, a broncanu Rosana Brajdic.

Karlo Dobric, tajnik Saveza maslinara i uljara Splitsko dalmatinske županije naglasio je da je polovica pristiglih uzoraka bilo maslinovo ulje domacih sorata i nešto malo stranih, a druga polovica su bila ulja proizvedena od miješanih sorti. Na manifestaciji je podijeljeno ukupno 760 medalja, a dvije trecine je ulja nagradeno, što govori, da iako su kriteriji bili pooštreni kvaliteta hrvatskog ulja iz godine u godinu raste.


Podijeli: Facebook Twiter