111. obljetnica početka gradnje zgrade pulske tržnice


Na današnji dan 1902. godine, u vrijeme austrougarske vladavine Pulom, počela je gradnja zgrade pulske tržnice, koja je svečano otvorena 1. travnja 1903. godine.

Prije 111 godina počela je nicati građevina inženjera Lodovica Jacopa Münza, koja je svojom željeznom konstrukcijom predstavljala građevinski pothvat, a i danas se smatra najljepšom zgradom hrvatskih tržnica.

Ugledni inženjer koji je u velikoj mjeri oblikovao dijelove Pule poznat je i kao autor prelijepih vila Münz. Prilikom otvaranja, prije 110 godina, trgovcima je bilo na raspolaganju 86 prodajnih mjesta na fiksiranim stolovima, od toga dvanaest za mesare, a ostalo za prodavače voća i povrća.

U prizemlju zgrade, osim ribarnice, nalazila se i ledara koja je opsluživala ledenim blokovima i građane.

Prvu obnovu zgrada je doživjela 1935. godine, kada je nestao prvobitni interijer, a potom i 1958. godine, kada je na gotovo kvarat stoljeća zatvoren pješački prolaz kroz prizemlje zgrade.

Srećom, 1997. godine obavljena je temeljita šestomjesečna rekonstrukcija uz poštivanje izvornog arhitektonskog oblika, pri čemu je vraćen stari sjaj zgradi tržnice.

Sama tržnica postala je tradicionalno okupljalište građana radi kupovine i druženja, a na trgu se često održavaju razne kulturne manifestacije.

Kako saznajemo od direktora Tržnice Renata Perca, obljetnica početka gradnje neće biti prigodno obilježena, ali će zato ove godine obilježiti 110 godina od otvaranja zgrade, 1. travnja 1903. godine.

- Gradnja je trajala nešto duže od godinu dana pa ove godine okruglu obljetnicu koju ćemo i obilježiti. Iako obljetnica pada 1. travnja, mi ćemo prigodnu feštu za naše sugrađane organizirati u subotu pred Uskrs, dakle 30. ožujka, rekao je direktor Perc i najavio veliku gastro-manifestaciju s nezaobilaznom fritajom. (G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter