11 mitova o zdravlju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što o bapskim pricama, cistim izmišljotinama i legendama na podrucju lijecenja znaju dr. Aaron E. Carroll i dr. Rachel C. Vreeman s Indiana University School of Medicine?

Puno toga. Napisali su i knjigu "Don’t Swallow Your Gum! Myths, Half-Truths and Outright Lies About Your Body and Health".

Poceli su pisati o sedam medicinskih mitova u koje vjeruju cak i lijecnici. Clanak je objavljen u British Medical Journalu. U knjizi su iznijeli niz zabavnih medicinskih mitova, a New York Times je izdvojio 11.

Vjerovali ste u nešto od ovih izmišljotina i poluistina?

1. Od hladnoce cemo se razboljeti

Tijekom studije o hladnoci pokazalo se da ljudi kojima je hladno imaju jednake šanse da se razbole kao i oni kojima je ugodno toplo. Zašto smo onda bolesniji zimi? Možda zato jer smo kad je hladnije duže u zatvorenim prostorijama koje se ne zrace, pa je i mogucnost zaraze povecana.

2. Zeleni iscjedak iz nosa ukazuje na upalu sinusa

Važnost boje necije sline je medicinski mit u koji vjeruju i neki lijecnici, naveli su autori. "Nema dokaza... da antibiotici skracuju trajanje bolesti kad se pojavi zelena slina, a to bi kod upale sinusa trebao biti slucaj", pišu autori.

3. Najviše topline gubimo preko glave
Na glavi ne postoji nikakav dimnjak, temperaturu gubimo na svim dijelovima tijela podjednako. Problem je samo što je glava najcešce nepokrivena.

4. Mlijeko potice proizvodnju sluzi i sline
Ova zabluda je raširenija u Americi. U studiji provedenoj na 330 pacijenata barem ih je dvoje od troje vjerovalo da mlijeko potice stvaranje sluzi. No to nije istina. Tijekom istraživanja volonteri zaraženi virusom prehlade pili su puno mlijeka. Kolicina nosnog sekreta nije se povecala kod onih koji su pili mlijeko niti su više kašljali ili gutali slinu.

5. Krckanje prstiju uzrokovat ce artritis
Malo sutra. Krckate li ih ili ne, na pojavu artritisa necete utjecati.

6. Tablete za kontracepciju ne djeluju dobro pijete li i antibiotike
"Važnije je imati na umu da tabletu za kontracepciju popijete svaki dan u isto vrijeme nego da brinete o antibioticima", pišu autori.

7. Samci imaju bolji seksualni život od oženjenih
A zapravo oni u braku imaju cešce spolne odnose nego samci. Tijekom jednog ispitivanja 43 posto oženjenih muškaraca potvrdilo je da ima seksualni odnos dva do tri puta tjedno. Isti rezultat imalo je samo 26 posto neoženjenih. Brojke su bile nešto niže, no slicne i kod žena. Vjencani su cešce doživljavali i orgazam te bili ukljuceni u oralni seks.

8. Šecer potice hiperaktivnost kod djece
Niz studija je pokazao da šecer ne utjece na ponašanje, no vecina roditelja u to ne vjeruje. U jednoj studiji roditeljima je receno da su djeca dobila šecer, pa su se oni cešce žalili na ponašanje svoje djece – djeca su u biti dobila nezašecerene napitke.

9. Stolicu treba imati jednom dnevno
Poluistina, kažu autori. I osoba odlicnog zdravlja ne mora imati stolicu svaki dan. Zatvor koji bi vas trebao zabrinjavati odnosi se na slucaj da stolicu imate manje od tri puta tjedno.

10. Zagristi pa umociti u zajednicku zdjelu je O.K.
Tijekom jednog istraživanja otkriveno je da ce zagrizen kreker nakon tri do šest umakanja u zdjele sa salsom, umakom od sira, cokoladnim sirupom i vodom, iz usta prenijeti oko 10.000 bakterija. U salsu je 'stiglo' najviše bacila.

11. Ako brzo podignete hranu koja padne na pod - možete slobodno jesti
Znanstvenici su testirali uvriježeni mit o sigurnih pet sekundi na podu. Nakon pet sekundi na drvenom podu hrana je pokupila podosta bakterija. Na tepihu se na hrani nije zadržalo toliko bacila, no bilo je poprilicno komadica tkanine.


Podijeli: Facebook Twiter