11 godina za ubojstvo na moto susretu kod Vabrige

Izricanje presude Budimović, Ilić i Požun - s lijeva na desno (D. ŠTIFANIĆ)
Izricanje presude Budimović, Ilić i Požun - s lijeva na desno (D. ŠTIFANIĆ)

Sudac Županijskog suda u Puli Zdravko Garić objavio je danas nepravomoćnu presudu kojom je slovenski državljanin Adnen Budimović (27) iz Ljubljane osuđen na 11 godina zatvora za ubojstvo Aleksandra Vidnjevića iz Poreča (25) na motosusretu Indiansa u Svetoj Marini kod Vabrige.

Njegovi sunarodnjaci Igor Ilić (33) iz Jesenica i Primož Požun (30) iz Krškog krivima su proglašeni za sudjelovanje u tučnjavi koja je za posljedicu imala smrt Vidnjevića te su kažnjeni uvjetnim osudama na po šest mjeseci zatvora, s rokom kušnje od jedne godine.

Krivim je Budimović, član motokluba El Diablo, proglašen jer se 8. srpnja oko ponoći na obali u Svetoj Marini verbalno i fizički sukobio s nekoliko osoba. Uz njega su bili Ilić i Požun, a s druge strane Vidnjević i Nikola Macuka. U jednom trenutku se Budimović s Vidnjevićem izdvojio u šumu i nožem ubo Vidnjevića u jetru i desnu stranu ošita. Unatoč liječničkoj intervenciji Aleksandar Vidnjević preminuo je u bolnici 8. srpnja oko 12 sati.   

Trojici okrivljenika naloženo je i da plate troškove suđenja, a oni ukupno iznose oko 40.000 kuna.

Budimoviću je sud jučer produljio zadržavanje u istražnom zatvoru u kojemu se nalazi od 9. srpnja 2012. godine.

U kratkom obrazloženju presude sudac Garić je kazao da je u postupku dokazano da se Budimović u jednom trenutku izdvojio s Vidnjevićem radi daljnjeg razračunavanja i nožem ga ubo u trbuh.

Kao otegotne su Budimoviću uzete u obzir činjenice da je ranije osuđivan zbog kaznenih djela protiv života i tijela i primjene sile, a ovo je djelo počinio tijekom roka kušnje.

- Djelo ste počinili s izravnom namjerom, a usmrtili ste mladu osobu, na pragu života. Olakotne su činjenice pak to što ste oženjeni i otac dvogodišnjeg djeteta, kazao je sudac Garić. (M. KOŠTA)   


Podijeli: Facebook Twiter