107. bujski Dani grožda: fešta s 1.000 sudionika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su početkom 20. stoljeća na Danima grožđa najavljivali početak berbe, a danas je do početka fešte većina sorti malvazije i muškata već ubrano, najveće slavlje u Bujama ulazi u svoju 107. godišnjicu bogatije nego ikad.

Organizatori Milanka Marić iz POU, predsjednik TZ Buje Valter Bassanese i tamošnji gradonačelnik Edi Andreašić na presici su najavili brojne novosti u programu među kojima je i premijerni nastup grupe Dalmatino iz Splita.

Glavnina programa odvijat će se na Trgu sv. Servula u starom gradu, popularno zvanom Bakhov dvor te na Trgu J. B. Tita, već uvriježenoj lokaciji kod Istarske ulice.

U petak će pčelari prezentirati svoje proizvode na Trgu slobode u 18 sati dok će dva sata kasnije zainteresirani obilaziti Otvorene vinske kantine u starom gradu uz pratnju Limene glazbe jer se, kako je kazao Basanesse, želi vratiti u doba kad su tek započeli s feštom.

U to vrijeme će na Trgu Svetog Servula zasvirati nagrađivani pjevači Malog velikog mikrofona, a potom pulska grupa Anelidi.

Na istom mjestu u subotu dogodit će se ključni tradicionalni događaj; odlaganje grožđa u veliku bačvu i gnječenje uz pratnju klapa i folklornih skupina, a kroz proces stvaranja dobrog vina publiku će voditi glumica Jessica Aquavita i pjevač Serđo Valić koji će zabavljati publiku svojim napjevima.

– Najveći dio preselili smo u starogradsku jezgru da se revitalizira taj dio, u Istarskoj ulici će biti manje štandova, poručio je na današnjoj presici Edi Andreašić, gradonačelnik Buja.

Starogradska fešta završava u nedjelju nastupom ITD banda i izvlačenjem nagrada. Naime, u Bujama treću godinu za redom spremaju bogatu tombolu u kojoj je glavna nagrada automobil, a nude se još laptop, izlet i novčane nagrade.

Fešta na drugoj lokaciji, Trgu J. B. Tita počinje trenutno najpopularnijom vježbom. Sat zumbe održat će Teuta i Leonida u petak u 20 sati nakon čega slijedi večer DJ-a. U subotu u 21 sati premijerni nastup u Bujama imat će grupa Dalmatino iz Splita nakon grupe Confusion dok će u nedjelju u isto vrijeme tamo nastupati Goran Griff band i Vesna Nežić Ružić.

Udruga vinara Bujštine predstavit će se na Trgu Slobode u subotu u 17 sati dok će se na Bakhovom dvoru u 18 sati prvi put izabrati i nagraditi najveći grozd.

– Neke sorte su već ubrane, no zasad najveći prijavljeni grozdovi imaju više od 600 grama, rekao je Bassanese. Nakon toga degustirati će se prošlogodišnje bujsko vino Mištrela.

U nedjelju u 19 sati na Trgu J. B. Tita posjetitelji će moći kupiti komadić krostate od 2.012 bobica grožđa koju rade Serđo Ražman i Neda Franković, a prihod od prodaje ide u humanitarne svrhe. Novi događaj za cilj ima postati tradicionalan i neće stati na tom broju bobica, rekao je Andreašić.

Milanka Marić najavila je nekoliko izložbi te dječji Ex tempore. Likovna izložba Alfreda Fichtnera u Muzeju Buje otvara se u petak u 18 sati, sat vremena kasnije u galeriji "Su de Varnieri" posjetitelji će moći razgledati kolektivnu izložbu slika, fotografija i rukotvorina dok će subota donijeti dvije "ptičje" izložbe.

U deset sati otvara se izložba ptica u ulici dok će se u Galeriji Foyer četiri sata kasnije otvoriti izložba fotografija Martine Kovačić iz Rijeke "Ptice uz nas".

Nedjelja donosi Mimohod alegorijskih kola u 16 sati uz nastup Limenih glazbi, folklornih skupina, dječjih vrtića i Osnovnih škola Buje.

Feštu prate i brojna sportska događanja: nogometni susret veterana  pješačenje učenika po bujskim brežuljcima, kinološka manifestacija i gađanje letećih meta na streljani Rozolija turniri i natjecanja u rukometu, odbojci, šahu, ribolovu udicom te natjecateljska priprema fiš paprikaša koju organizira ŠRD Istra i njihova tradicionalna trka s kamulama.

Budžet za feštu s tombolom veći je od 300 tisuća kuna, no lokalna samouprava daje 140 tisuća kuna, a organizatori su Grad Buje, tamošnja Turistička zajednica i Pučko otvoreno učilište. Za događanja u starom gradu zadužena Zajednica Talijana.

Ubrojimo li sportaše, u cijelom programu sudjeluje oko 1.000 sudionika dok je za organizaciju zaduženo 200 do 300 osoba, rekla je Marić. (M. DAMJAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter