101. rodendan Katarine Pucic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Katarinu Pucic rodenu Družetic iz sela Žagrici u opcini Žminj posjetili su cestitari. Tortom, drvom života i knjigom "Libri žminjski" darivali su je predstavnici Opcine predvodeni nacelnikom Aldom Bancicem. Razlog je bio doista poseban - Katarina je nedavno proslavila 101. rodendan!

Rodena je u selu Mrkoci nedaleko od Gracišca 1909. godine. Udala se 1929. za udovca Ivana Pucica s dvoje djece, Zvanicem i Fumicom, a potom je rodila Franeta, Josipa i Romana. Cijeli je životni vijek nakon udaje provela u Žagricima gdje danas na nju pazi cijela obitelj, clanovi koji su ostali u selu, ali cesto dolaze u posjet i ostali. Ima cetiri unuka, tri praunuka i dva prapraunuka.

- A ki ce me pazit nego ti ki su tu. Svi me tende, rekla je Katarina. Iako slabije cuje i vidi, još uvijek dobro pamti datume i imena.

- Tu i tamo ca zabin. Se domislin i zabin, rekla nam je. Nakon što je uzbudenje malo popustilo, jer su je snimale i kamere, rado je popricala o svom životu.

- Smo bili goli i bosi. Danas je sve lušo. Nekad san kopala, orala, sadila, grabila, prela, plela. Delat je bila potriba i san delala sve ca su mi ordinali, prisjeca se.

U obiteljskoj kuci sve odiše dobrotom i mirnocom, ali ne nedostaje i smisla za humor. Možda je upravo smijeh recept za dugovjecnost, no Katarina odgovara da je to samo prst sudbine.

- Svakako san živila - i huje i bolje. A ca cu van rec. Ca ja znan. To su sudbine. Iden samo domace, ne smin slatko, popijen sok ili vodu. Nekad san pila sve, temperanje, vino. I domace rakije san dosti popila dok san bila mlada, kaže Katarina.

Na pitanje što pamti iz rata postavlja logicno pitanje - Kojeg?. Sjeca se da su za vrijeme Drugog svjetskog rata nocu zakopavali muškarce u zemlju kako ih neprijatelj ne bi pronašao, kuhali su i nosili im hranu.

- Je bilo slabo i teško, zakljucuje Katarina.

Iako nismo otkrili Katarinin recept dugovjecnosti, doznajemo da jede pet puta dnevno i da nikad nije bila ozbiljnije bolesna. A danas pak najviše uživa u igri sa svojim praunucima i prapraunucima, posebno s malim Mihaelom.


Podijeli: Facebook Twiter