1.000 kn stipendije za deficitarna zanimanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u ponedjeljak je objavilo natjecaj za dodjelu državnih stipendija za 2011. godinu redovitim studentima sveucilišnih i strucnih studija. Uz postojece 3.000 stipendista, stipendijama ce se obuhvatiti dodatnih 2.200 studenata. Ukupno ce se za stipendije za sljedecu godinu izdvojiti oko 70 milijuna kuna.

Studenti koji žive s roditeljima primat ce mjesecno 500 kuna, oni koji žive u studentskom domu 700, a sto kuna više oni koji su podstanari. Stipendije ce se dodjeljivati osobito nadarenim studentima, zatim djeci poginulih, umrlih i nestalih branitelja, invalida rata, studentima slabijeg imovinskog stanja te onima s invaliditetom koji studiraju na poslijediplomskim studijima. Rok za prijavu istjece 15. sijecnja, a objava rezultata planira se krajem veljace sljedece godine.

Osim Ministarstva obrazovanja, u drugoj polovici ovog mjeseca natjecaj za stipendije objavit ce i Nacionalna zaklada za potporu ucenickom i studentskom standardu (NZPUSS). Stipendije ce se u ovom slucaju dodjeljivati prvenstveno onima koji se školuju za deficitarna zanimanja, po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Stipendija ove zaklade iznosi 1.000 kuna mjesecno. Razlika je što se dobiva tijekom jedne akademske godine, dok ministarstvo stipendira studenta/icu za cijelog tijeka upisanog studijskog programa, uz uvjet da uredno ispunjava sve obaveze.

Iako u zakladi u ponedjeljak još nisu mogli odgovoriti koje ce studijske programe stipendirati, jer ce odluka biti donijeta krajem tjedna, ocekuje se da ce raspisati natjecaj za dodjelu oko 800 stipendija.

Vec godinama Hrvatskoj nedostaje lijecnika te profesora matematike, fizike i stranih jezika. Deficitarni su i inženjeri gotovo svih struka, kao i gradevinari, strojari i arhitekti, a posebno se traže inženjeri informatike. Vjerojatno ce upravo studenti koji se školuju za ova zanimanja imati prednost na natjecaju.

Sredstva za stipendije iz NZPUSS-a, u iznosu od oko osam milijuna kuna, takoder su osigurana iz proracuna resornog ministarstva. Sljedecih nekoliko godina NZPUSS bi trebao preuzeti potpunu skrb o svim državnim stipendijama.

Ukupno je za potrebe studentskog standarda namijenjeno pola milijarde kuna. Osim za državne stipendije, koristit ce se za subvencije za prehranu, smještaj i prijevoz studenata, participacije u školarinama, zdravstveno osiguranje, potpore studentima s invaliditetom te za sufinanciranje rada studentskih zborova i udruga. (M. JERIN)

Istra smanjila iznos i uvela dodatne bodove

Istarska županija je ove godine smanjila iznos stipendije s 1.300 na 1.100 kuna mjesecno, kao i broj studenata koje ce stipendirati. Lani je dodijelila 50 studentskih stipendija, a ove godine ih planira svega 30. Trenutno stipendije prima 159 studenata.


Prvi ce put deficitarna zanimanja i županijskim stipendistima donijeti dodatne bodove. Po podacima pulske podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Istri nedostaju inženjeri racunarstva i geodezije, doktori medicine, magistri farmacije te profesori engleskog, njemackog, informatike, matematike, fizike, kemije, biologije, geografije i glazbenih predmeta.


Podijeli: Facebook Twiter