100 milja Istre: U Labinu start 4. ultra trail spektakla

Patrick Bohard, Alen Paliska, Vili Bassanese te Catherine i Michel Poletti
Patrick Bohard, Alen Paliska, Vili Bassanese te Catherine i Michel Poletti

Ovogodišnje četvrto izdanje međunarodne Ultra-trail utrke "100 milja Istre" i tri preostale, ponešto kraće, imaju s Umagom zajedničko to da će sve završiti u Gradu sporta na sjeveru istarskog poluotoka. Sve to se uklapa u još jednu, tradicionalnu sportsku manifestaciju - umaški "Sajam sporta".

Središnje utrka - 100 milja Istre, odnosno dionica duga 171 kilometar sa startom u Labinu i s ciljem u Umagu, jedna je od svjetskih manifestacija koja se u nogometnom žargonu može nazvati - Ligom prvaka. Tome u prilog svjedoče pokazatelji o prošlim utrkama u kojima je sudjelovalo na desetke tisuća, točnije gotovo 14 tisuća trkača iz 82 zemlje cijeloga svijeta, na 11 održanih utrka. Inače, širom svijeta se tijekom godine organizira više od tri tisuće sličnih trail utrka. Organizatori i domaćini nisu krili zadovoljstvo što se i Istra našla u tom projektu. O tome su govorili u ime organizatora umaški gradonačelnik Vili Bassanese, direktor utrke Alen Paliska, te predsjednik ITRA-e (International Trail Running Association) i organizatori UTMB-a (Ultra - rail du Mont Blanc) Catherine Poletti i Michel Poletti.

– U ovogodišnji Sajam sporta savršeno se uklapaju i ove elitne međunarodne utrke, u prvom redu Ultra-trail utrka - 100 milja Istre, te ostale tri utrke koje kreću iz Lovrana (110 km), Buzeta (69 km) i Motovuna (42 km) s ciljem u Umagu. To su izazovnije dionice, a za one koji upražnjavaju tu vrst sportske rekreacije organiziramo utrku na 5 kilometara. Za najmlađe će se održati Ledo utrka na 1 milju (1,7 km). Treba li uopće spominjati da će svi sudionici doći na svoje, odnosno oni na dužim dionicama. Ponovno će, ili po prvi put, otkriti čaroban i netaknuti dio Istre, posebice onaj manje poznati na prostoru Učke i Ćićarije, te kroz svekoliki životopisni istarski krajolik do cilja u Umagu. Zato smo više nego zadovoljni što sudjelujemo u ovom projektu čiji sudionici dolaze iz cijeloga svijeta – kazao je Vili Bassanese.

Koliko je zahtjevna ta utrka znaju samo upućeniji, no da bi ju se savladalo treba proći 171 kilometar s više od sedam tisuća uspona i od toga još i više silazaka, što slikovitije predstavlja peterostruki uspon na Učku. Kroz ljepote Istre od Labina, preko Vojaka do Buzeta, potom ka unutrašnjosti do Huma, Draguća, Zamaska i Motovuna, uvodna je dionica. Potom slijedi put k Oprtlju, uz nezaobilazni prolazak kroz Završje, Grožnjan i Buje, do Umaga u konačnici.

– Kakvo je zanimanje bilo za četvrti Ultra-trail potvrđuje činjenica da je točno mjesec dana prije zaključena lista sudionika. Ovogodišnja će utrka biti rekordna po broju sudionika, doći će skoro 1200 trkača iz 42 zemlje s pet kontinenata. Koliko smo ozbiljno radili na tome u tri protekle godine kazuje činjenica da je utrka 100 milja Istre uvrštena u elitnu skupinu, 18 poznatih svjetskih utrka uključenih u Ultra - trail World Tour (UTWT), što se može smatrati elitnim natjecanjem kao što je to slučaj i u ostalim sportovima – istaknuo je Alen Paliska.

Ugledna je lista sudionika, među najboljih su oni iz samoga vrha svjetskih ultra trkača. Kod žena je to nedvojbeno pobjednica mnogih utrka na 100 milja Amerikanka Janess Taylor, te prošlogodišnja pobjednica i rekorderka 100 milja Istre Talijanka Francesca Canepa. Prvo ime među trkačima je svakako prošlogodišnji pobjednik iznimno zahtjevne utrke Tour des Geants s nevjerojatnih 330 km, Francuz Patrick Bohard. Svoje sudjelovanje na četvrtoj istarskoj utrci je najavio pobjednik i rekorder 100 milja Istre iz 2014. i svjetski rekorder na toj dionici za svoj uzrast od 50.-54. godine, Amerikanac Jay Aldous. (Mijat GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter