100 milja Istre: Mauricio Križmanić pobjednik

Mauricio Križmanić na ulasku u cilj
Mauricio Križmanić na ulasku u cilj

Kanfanarac Mauricio Križmanić iz pazinskog Sportskog društva Trickeri uvjerljivi je pobjednik prvog međunarodnog izdanja trekkerske utrke "100 milja Istre" koja je održana duž staze Istarskog planinarskog puta (IPP). Drugoplasiranog Talijana Enrica Violu i trećeplasiranog Slovenca Matevža Slapničara ostavio je za čak 97, odnosno 115 minuta. Križmanić je od starta u Umagu u petak u 21 sat do cilja u Koromačnu prešao 162 kilometra za 24:53.55 sati.

Najdulja utrka te vrste u Hrvatskoj privukla je brojne trekkere, u muškoj kategoriji ju je završilo njih 84. Među istarskim trekkerima, Goran Modrušan iz medulinskog Infinitusa je bio osmi s vremenom od 29:03.26 sati. Utrku su završili i Kristijan Zrinić iz premanturske Adrenaline na vrlo dobrom 16. mjestu, Pazinac Ivan Lončar (SD Trickeri) na 41. te Labinjan Igor Kiršić iz Albe na 42. mjestu.

Žena je završilo deset, a prvo je mjesto pripalo Tadeji Krušec, s vremenom 34:02.01 sat. Rovinjska ultramaratonka Mirjana Kmačić Pellizzer bila je četvrta, dok je Daliborka Dokić iz labinske Albe utrku završila na osmom mjestu.

U kraćoj verziji utrke od "samo" 100 kilometara prva mjesta su osvojili Ivan Blečić i Slovenka Nataša Aljančič. Među 85 trkača, Alen Grakalić iz labinske Albe je završio utrku na sedmom mjestu s vremenom 16:51.21 sat, odnosno nešto malo manje od dva sata u odnosu na prvoplasiranog. Među prvih 20 trekkera završili su i Pazinci Tino Smoković i Davor Zorko iz labinskog Albona Extremea kojima j trebalo oko 18 i pol sati. Kod žena uz Aljančič na postolje su se popele njene sunarodnjakinje Marija Trontelj i Neža Jurjavčič, a najbolja istarska predstavnica bila je Dubravka Kukulj Papucci iz labinske Albe.

Za ovom utrkom vladao je veliki interes, o čemu govori brojka od oko 250 prijava iz 18 različitih zemalja od Belgije, preko Češke, Slovačke, Njemačke , Danske do SAD-a i drugih zemalja. Utrka je dio sustava utrka "Ultra Trail du Mont Blanc". Limit završetka utrke je bio 48 sati, a zanimljivo je da su pojedini natjecatelji završili utrku dvije minute prije toga.

U ovaj veliki projekt krenula su dva društva, SRK Alba iz Labina i SD Trickeri iz Pazina, a predsjednici organizacijskog tima su bili Senad Hodžić i Alen Paliska. (Anton FINDERLE)


Podijeli: Facebook Twiter