100. godina prve hrvatske škole na Bujštini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkrivanjem spomen-ploce na zgradi u Malotiji (Kaštel), gdje je prije 100 godina otvorena prva hrvatska škola na Bujštini, pocela je svecanost kojom je obilježen taj znacajan jubilej hrvatskog školstva u ovome dijelu Istre.

Spomen-plocu koja svjedoci o stoljetnoj tradiciji, ali i budenju nacionalne svijesti i ocuvanju identiteta hrvatskog življa na tim prostorima, otkrili su ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs i ravnateljica OŠ Mate Balote iz Buja Rosana Jovic, u cijem sastavu djeluje podrucna škola u Kaštelu.

U prepunoj dvorani u zgradi nekadašnje škole, koja je kasnije preuredena u društveni dom, u prisutnosti nekadašnjih i sadašnjih ucitelja i ucenika te brojnih gostiju na neke važnije datume i podatke iz stoljetne povijesti škole podsjetila je ravnateljica Rosana Jovic te naglasila da je na tom mjestu 15. rujna 1911. godine pocela raditi prva hrvatska škola na ovom podrucju, kao jedna od prvih škola tadašnje Družbe sv. Cirila i Metoda.

Osnutak škole djelo je i narodnjaka toga kraja te župnika Volarica i Mandica koji su uz promicanje nacionalnih ideja i budenje hrvatske nacionalne svijesti davali doprinos i ukupnom društvenom razvitku. Vec prve godine škola je imala 65 ucenika s kojima je u pocetku radio (kratko) Dragutin Gabrijelic, a zatim Mijo Kostelac te narednih godina Ante Defranceski i Darinka Šenjer, sve do listopada 1918. kada je škola zatvorena, a sva dokumentacija i arhiva, zajedno s hrvatskom zastavom, spaljena. Talijanizacijom svega što je hrvatsko nastupila su mracna vremena za mještane Hrvate i njihove škole.

Škola je ponovo otvorena 1945., a 1949. preseljena je u novoizgradenu zgradu u Kaštelu, dvjestotinjak metara dalje, gdje i danas djeluje podrucna škola.

- Još daleke 1911. škola je osim nastave organizirala i tecajeve za mlade i odrasle, poslije rata organizirani su tecajevi opismenjavanja, a od 1954. djelovala je i zadružna škola koju je polazilo dvjestotinjak polaznika koje su poducavali vrijedni ucitelji. Danas je škola opremljena, uredena, a ove smo godine riješili i posljednje manjkavosti. Zatvorili smo stoljetni ciklus i zadovoljniji krecemo u novo stoljece, naglasila je ravnateljica Jovic.

Vrlo emotivno svoje je sjecanje na burne godine koje su zapljuskivale školu i narod ovoga kraja, na mracno doba za ovaj narod dolaskom Italije te na poslijeratni razvoj školstva iznio je dugogodišnji ravnatelj i poznati prosvjetni radnik (sada u mirovini) Franjo Pavlicek. Svoja sjecanja kazivao je i jedan od ucenika iz generacije šezdesetih Slavko Bencic, govoreci o prvim uciteljima koji zauvijek ostaju u sjecanju.

Bogat kulturno-umjetnicki program, uz izložbu starih dnevnika, imenika i drugih dokumenata, djecjih radova i fotografija pripremili su ucitelji i ucenici maticne i podrucne škole, nastupili su Trio Šaltin, Folklorno društvo Umag, vokalne skupine Kaštelanke i Romansa, glazbenik Bruno Krajcar, Bukaleta i drugi. Svecanost je završena rezanjem velike svecarske torte. (L. JELAVIC)


Podijeli: Facebook Twiter