100. godina Javne pucke knjižnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Mjeseca hrvatske knjige, Gradska knjižnica i citaonica Pula, Društvo Viribus Unitis - Pula i Društvo bibliotekara Istre u cetvrtak navecer prigodnim su predavanjem obilježili 100. godišnjicu od osnutka Javne pucke knjižnice - prve hrvatske javne knjižnice u Puli (1909.-1920.). O tome je izlagao mr. Bruno Dobric, a drugi dio predavanja bio je posvecen životu i radu mornarickog casnika Dušana pl. Preradovica (1854.-1920.), najveceg donatora ove knjižnice, koji je živio u Puli.

- Zbog nedovoljno razvijenog osnovnog školstva i visoke razine nepismenosti hrvatska citalacka publika bila je elitna i malobrojna u odnosu na siromašni gradski puk i seosko stanovništvo u okolici Pule. Stoga je ona težila proširenju gradanske javnosti, što se najucinkovitije moglo postici ukljucivanjem širih slojeva pripadnika hrvatske etnicke zajednice u Puli u citalacku publiku. Tek pocetkom 20. stoljeca, kada je školovanjem u hrvatskim puckim školama, tecajevima opismenjivanja i organiziranjem poduke u hrvatskom jeziku uznapredovala prosvjecenost sve veceg dijela radništva, stvoreni su osnovni uvjeti za proširenje citalacke publike od uskog intelektualnog sloja na puk, kazao je mr. Dobric.

On je napomenuo da je Javna pucka knjižnica osnovana 1909. godine objedinjavanjem knjižnica Citaonice (1869.), Prvog istarskog sokola (1897.) i Narodne radnicke organizacije (1909.). Naglasio je da je osnivanje citaonica i knjižnica bilo potpora razvoju hrvatskog nakladništva. Dobric se osvrnuo i na iznimno veliku ulogu Dušana pl. Preradovica, koji je bio jedan od prvih darovatelja knjiga za tu knjižnicu, poklonivši nekoliko stotina hrvatskih knjiga. To je bio sin pjesnika Petra pl. Preradovica.

Predavanje Bruna Dobrica zahvatilo je brojne aspekte djelovanja Javne pucke citaonice, a sve to bilo praceno slajdovima. Nazocne je pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice i citaonice Nela Nacinovic.


Podijeli: Facebook Twiter