10. pulski dani eseja: U fokusu politika i političari

S presice Pulskih dana eseja (M. ANGELINI)
S presice Pulskih dana eseja (M. ANGELINI)

Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika i časopis Nova Istra 19. i 20. listopada organiziraju 10. Pulske dane eseja s temom "Politika i političari".

Program počinje u petak u podne u prostorijama Kluba hrvatskih književnika, u staroj tiskari, proglašenjem dobitnika Nagrade "Zvane Črnja" za najbolju hrvatsku knjigu eseja 2012.

Potom, od 13 sati nadalje, slijede izlaganja na temu politike i političara, o čemu će govoriti: Božica Jelušića "Govor politike ili varanje metaforom", Sandi Blagonić "Tko ždere u hrvatskoj politici?: O suvremenoj političkoj povijesti janjetine", Antun Pavešković "Politika kao loša književna priča" te Igor Šipić "Odgovornost, ili zašto upravo danas intelektualci?".

Jelena Lužina govorit će o "Fragmentima političkog diskursa – posve slučajan izbor", Fahrudin Novalić na temu "Politika kao manipulacija", a tema Slavena Letice je "Negativni Pigmalionov učinak, ili doba slinavaca". 
 

U 19 sati u svečanoj dvorani Tone Peruška Sveučilišta Jurja Dobrile bit će predstavljena knjiga "Odbljesci pamćenja" dr. Ljubice Ivezić. O knjizi će govoriti Albino Crnobori, Valnea Delbianco, Goran Filipi, Jelena Lužina i Daniel Načinović.

U subotu od 10 sati u Klubu hrvatskih književnika svoje će eseje predstaviti Janko Rožič "Političari i politika bez polisa", Ivana Šojat "Varijacije ironije", Stjepan Čuić "Politika bez ideologije" i Dragutin Lučić Luce "Briga". Jelena Lužina i Boris Domagoj Biletić predstavit će poseban otisak časopisa Nova Istra naslovljen "Dokolica".

U nastavku će Sibila Petlevski govoriti na temu "Sfera javnosti i politička arena: Prostori borbe i prostori odustajanja", Nino Raspudić "Gleda te u oči i...: Percepcija političara u Hrvatskoj" te

Goran Starčević "Kako misliti politiku bez političara?". Potom će uslijediti rasprava.

Autor i voditelj programa je dr. Boris Domagoj Biletić. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter