10. obljetnica istarskog pododbora HDGU-a

Vedran Vojnić i Aleksandra Golojka (Z. A.)
Vedran Vojnić i Aleksandra Golojka (Z. A.)

U povodu obilježavanja 10. obljetnice osnutka Istarskog pododbora Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (HDGU) idućeg će se ponedjeljka, 6. svibnja, u zagrebačkom muzeju Mimara održati svečani koncert pod nazivom "Zvuci Istre". Tom će prilikom istarski glazbenici predstaviti djela iz bogatog opusa pulskih i istarskih skladatelja, od Antonija Smareglie, Nella Milottija, Bruna Bjelinskog (ponajvećeg hrvatskog skladatelja koji je, kao i Milotti, rođen u Trstu i, usput, oca dirigenta Alana), zatim Luigija Donorae, Đeni Dekleva-Radaković, Branka Okmace, Bruna Krajcara, Elde Krajcar-Percan i Laure Mjeda Čuperjani.

Uz umjetničku prepoznatljivost Istre, cilj je ovog projekta, kako je danas novinarima u pulskom INK-u naglasila koordinatorica Istarskog pododbora HDGU-a prof. Aleksandra Golojka, upoznati hrvatsku glazbenu scenu s ostvarenjima tzv. ozbiljne glazbe u Istri i stvaralaštvom istarskih autora, a najbolje je to učiniti u kolijevci kulturnih događanja, u Zagrebu.

Ovaj će obljetnički koncert, kako je dodao Vedran Vojnić, imati za nepuna dva mjeseca, koncem lipnja, pulsku koncertnu reprizu u crkvi sv. Franje. Inače, od 15-ak repertoarskih izvedbi na tom će koncertu jedina praizvedba biti djelo "Pastorala" Branka Okmace koje će na marimbi izvesti upravo Vedran Vojnić.

Pored njega, nastupit će još 20-ak pulsko-istarskih glazbenika - od flautistkinja Samante Stell i Nataše Dragun, pomnansita Vladimira Mlinarića, Aleksandre Golojka, Tatiane Šverko i Jadranke Celić Bernaz do Tončija Trinajstića na klarinetu, gitarista Žarka Ignjatovića i sopranistice Mile Soldatić Marić.

"Zvuci Istre" nose dašak melosa ove regije, koji se stapaju najnovijim tehnikama komponiranja i stiliziranja "istarske ljestvice" koja je pod UNESCO-vom zaštitom kao nematerijalno kulturno dobro. Istarski pododbor HDGU-a namjerava snimiti CD koji bi mlađim naraštajima bio svojevrsni edukativni glazbeni dokument.

Pokrovitelji koncerta u Mimari su Ministarstvo kulture, Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) i Istarska županija. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter