10 najopasnijih gradova na svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

CNN je objavio listu deset najopasnijih gradova na svijetu rukovodeci se brojnim analizama koje su proveli magazini Forbes, Foreign Policy kao i rezultatima istraživanja i izvještajima o globalnoj sigurnosti. Hrvatskih gradova nema na listi.

Medu najvažnijim faktorima pri ocjenjivanju opasnosti gradova bili su unutarnja stabilnost, provedba zakona, službena statistika stope kriminala, kao i sami medijski izvještaji.

Prvi se na listi našao glavni grad Iraka Bagdad iz razumljivih razloga. Osim što je svakodnevno izložen bombaškim napadima bombaša samoubojica, šetnja ulicama Bagdada nesigurna je za svakoga.



Na drugom je mjestu Caracas. Glavni grad Venezuele 2008. godine je osvojio neslavnu titulu prvog na svijetu po broju ubojstava. No, na listi su se našla i cak dva americka grada.

Detroit
je 2009. zabilježio najveci broj krivicnih djela, a prema statistikama iz 2008. godine na 100.000 stanovnika krivicna djela izvede njih 1.220.

New Orleans
je drugi americki grad u kojem su samo u 2008. godini izvršena cak 64 ubojstva.



Za Meksiko je logicno da se našao na toj listi jer rat izmedu narko kartela i države ne jenjava, pa je tako Juarez izdvojen kao grad u kojem je u spomenutom obracunu tijekom 2009. ubijeno više od 400 ljudi.

Pakistanski grad Karachi došao je na ovu neslavnu listu zahvaljujuci cestim teroristickim napadima. Samo u prva tri mjeseca ove godine od teroristickih napada izgubilo je živo oko 30 ljudi.

Cape Town
u Južnoafrickoj Republici vec je duže vrijeme na glasu kao jedan od najopasnijih na planetu, cemu u prilog govori i podatak da u njemu dnevno život izgubi šest osoba.



Zanimljivo je da je medu najnesigurnije gradove dospjela i Moskva koja je prema izvještaju Mercera jedna od najnesigurnijih europskih gradova.

Kinshasa
u Demokratskoj republici Kongo takoder se našla na popisu zbog Hutu pobunjenika koji svakodnevno ubijaju civile, a i otmice su ceste. I na koncu Pariz Bliskog istoka – Bejrut u Libanonu u kojem je zabilježeno sve vece nasilje.


Podijeli: Facebook Twiter