10. medunarodna škola biofizike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Crvenom otoku u subotu pocinje 10. medunarodna ljetna škola biofizike. Organizira je Institut "Ruder Boškovic" i Hrvatsko biofizicko društvo, a posvecena je supramolekulskim strukturama i funkcijama. Do 1. listopada na njoj ce svoje znanje produbljivati mladi znanstveni doktorandi i postdoktorandi iz više europskih i izvaneuropskih zemalja kojima ce predavati ugledni znanstvenici i strucnjaci.

Dugogodišnji cilj škole je unapredenje i nadopuna doktorskih studija na nacionalnom i medunarodnom nivou kroz prijenos znanja iz najnovijih istraživanja iz biofizike, biokemije i molekularne biologije. Zahvaljujuci interdisciplinarnosti i širokom spektru tema škola je stekla poseban ugled u domacoj i medunarodnoj znanstvenoj i akademskoj zajednici, što potvrduje i cinjenica da su je neka sveucilišta u Europi ukljucila u kurikulum svojih poslijediplomskih studija. Medunarodna prepoznatljivost kvalitete donijela joj je i pridjev Master Classes of UNESCO.

Pokrenula ju je prije 30 godina sadašnja direktorica prof. dr. Greta Pifat Mrzljak, a ove ce godine škola okupiti 106 sudionika i 25 predavaca, medu kojima su posebno zanimljivi dr. sc. Nenad Ban, dr. sc. Charles Cantor, dr. sc. Ivan ?ikic, dr. sc. Davor Pavuna, dr. sc. Joseph Schlessinger, dr. sc. Heinz-Jürgen Steinhoff te dr. sc. Igor Štagljar. Školu financijski podupiru Ministarstvo znanosti Republike Hrvatske, Medunarodna unija za cistu i primijenjenu biofiziku (IUPAB), UNESCO, EBSA, Nacionalna naklada za znanost (NZZ) i Adris fondacija.


Podijeli: Facebook Twiter