10. godina udruge branitelja 154. brigade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izvještajnim saborom obilježena je proteklog vikenda u umaškoj gradskoj palaci deseta obljetnica osnivanja udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata - 154. brigade HV-a, koja je sudjelovala u ratnim aktivnostima na lickoj bojišnici u prvoj polovici devedesetih.

- Pripadnici vojne postrojbe koja je sudjelovala u borbi za slobodu i suverenost Hrvatske po završetku ratnih operacija osjetili su potrebu za formiranjem udruge u kojoj bi se okupljali bivši branitelji ovog podneblja, tocnije s podrucja Bujštine. Imali smo jasne odrednice svoga rada iz kojega smo iskljucili bilo kakvu vrst politikanstva, prvenstveno imajuci na umu skrb o braniteljima koji imaju potrebu za bilo kakvom pomoci, naravno koja je u moci udruge i društvene zajednice kojoj gravitiramo.

Tradiciju ugleda i ocuvanja pijeteta prema postrojbi ocuvali smo našim ustaljenim programom godišnjih aktivnosti. U prostorijama udruge smo svakog utoraka gdje naši clanovi u pravilu navracaju. Kontinuitet odlazaka na prostore licke bojišnice, potom Knin i Vukovar, za naše clanstvo je neraskidiva poveznica prema maticnoj udruzi. Svake godine obilježavamo znacajne datume vezane za Domovinski rat i stvaranje samostalne Hrvatske, te ustroj brigade kao prigodne blagdane, uz polaganje vijenaca i odavanje pocasti svima koji su položili svoj život na oltar domovine.

Stoga ne propuštamo prigodu odati pocast herojima Domovinskog rata, na spomen obilježjima diljem Lijepe naše, od Like, Dalmacije, Plitvickih jezera gdje je poginuo prvi hrvatski redarstvenih Josip Jovic, do Vukovara. Posebno smo ponosni na podužu suradnju s UHDDR iz Otocca i razmjenu posjeta na relaciji Lika - Istra, kazao je predsjednik udruge Zoran Novacic.



- Nakon mobilizacije, u pripremi za odlazak na licko ratište postrojba se nalazila na Trsatu. Nekoliko dana prije odlaska u Liku, braniteljima sam obecao odlazak kucama jedan dan i noc. S tim sam upoznao zapovjedništvo u Gospicu. Po njima je to bio sulud potez kojeg su apriori odbili zbog bojazni da se pola ljudi nece vratiti i poci za Liku. Nisam imao snage izaci pred branitelje i reci im da ne mogu poci kucama.

Zapovjednik je stigao u Rijeku, ustrajan u nakani da se to ne realizira, na što sam ja odlucno najavio ostavku na zapovjedno mjesto. Složio se, davši mi do znanja da cu snositi sve moguce posljedice. Zašto ne, na Trsat je s Bujštine stiglo više branitelja nego je trebalo poci na licku bojišnicu. Ne govori li vam i taj podatak o karakteru tih domoljuba koji su bili i na prvim linijama bojišnice, istaknuo je ratni zapovjednik 154. brigade Dragutin Dika iz Poreca.

Za desetgodišnji angažman u udruzi plakete su primili idejni zacetnik njena osnivanja Mato Magdic, Zoran Novacic, Serdo Sirotic, Fulvio Valenta, Bruno Balanzin i Zlatko Gavran. Trinaestorici clanova udruge dodijeljena su priznanja za dugogodišnji doprinos u radu i širenju njenog ugleda te osam zahvalnica za dugogodišnju suradnju i potporu u radu udruge pojedincima koji nisu clanovi.

Uz umaškog dogradonacelnika Veljka Ivancica svecanom skupu nazocili su predsjednik UDVDR-a Istarske županije Marijan Mužinic, celnik županijskog UHDDR-a Zlatko Antic, predsjednik poreckog UDVDR-a Miro Sošic, dopredsjednik UHBDR Pazinštine Livio Lanca, predsjednik UHDDR "Mijo Kereži" ogranak Bujštine Viliam Vuk, celnik HVIDR-e Bujštine Zdravko Ždravac i bivši veleposlanik Drago Kraljevic.


Podijeli: Facebook Twiter