10 godina škole na pulskoj pedijatriji

Svečanost povodom deset godina bolničke škole na pulskoj pedijatriji (D. MEMEDOVIĆ)
Svečanost povodom deset godina bolničke škole na pulskoj pedijatriji (D. MEMEDOVIĆ)

U Općoj bolnici Pula danas je obilježen značajan jubilej - deset godina od osnivanja prve istarske bolničke škole, koja djeluje na pulskoj pedijatriji kao područni odjel Osnovne škole Vidikovac. Ovu je školu, kako doznajmo od Suzane Mohorović, ravnateljice škole Vidikovac, u deset godine pohađalo više od tisuću i pol mališana - osnovnoškolaca te još 600 predškolaraca, ali i učenika srednjih škola.

Kako je navela Mohorović, inicijativa tadašnjeg ravnatelja škole Klaudija Prelca oživjela je uz potporu Grada Pule, Opće bolnice Pula i Ureda državne uprave te rezultirala prvom školom u bolnici u Istri kojoj je cilj bio pedagoški obuhvatiti oboljelu djecu i omogućiti im kontinuitet u radu i onda kada, zbog bolesti, ne mogu pohađati redovnu nastavu.

- Osim svladavanja nastavnog gradiva i lakšeg uključivanja u redovno školovanje po povratku u matičnu školu, bitan cilj bolničke škole je i odvratiti dječje misli od bolesti te smanjiti strah i stres koji trpe zbog hospitalizacije, navela je Mohorović.

Rukovoditeljica djelatnosti pedijatrije Mirna Milevoj-Ražem rekla je da se organiziranjem nastave u bolnici djeci skraćuju bolnički dani, ne prekida kontinuitet u radu te olakšava kasnija reintegracija u razred, budući da djeca provode u bolnici od nekoliko dana pa do čak nekoliko mjeseci.

Voditeljica škole i jedna od bolničkih učiteljica Dolores Višković Terzić pojasnila je okupljenima da se nastava u bolnici organizira svakodnevno u popodnevnim satima i to ili u Dnevnom boravku, koji je u ovih deset godina u potpunosti obnovljen, ili pak u bolničkim sobama. Prvi dio nastave, veli, odlazi na obradu gradiva, ponavljanje i ispitivanje, a drugi na kreativne radionice, čitanje, igranje društvenih igara. Nerijetko se, navela je, u cijeli proces uključuju i predškolarci. Pritom se, naglašava, pazi na posebne uvjete rada i nastava prilagođava svakom djetetu ponaosob.

Svečanost su prigodnim programom upotpunili učenici OŠ Vidikovac. Društvo Naša djeca bolesnim je mališanima poklonilo predstavu u izvedbi Teatra Naranča dok je školi u bolnici knjige darovao pulski Crveni križ. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter