10. godina Kluba za osobe s intelektualnim teškoćama


Vesela i rasplesana proslava desete obljetnice postojanja pazinskog Kluba za osobe s intelektualnim poteškoćama održana je u hotelu Lovac. Rođendanskoj zabavi prisustvovalo je sedamdesetak osoba uključenih u rad udruge.

U prigodnom programu članovi Kluba izveli su igrokaz "Repa", otpjevali nekoliko pjesama, a proslavu je obogatio nastup Folklornog društva Pazin te učenika Pazinskog kolegija klasične gimnazije koji volontiraju u Klubu. Uz rođendansku tortu članovima su podijeljeni prigodni pokloni koje su im osigurali Grad Pazin, Centar za socijalnu skrb i općine Pazinštine.

- Klub je pokrenut okupljanjem petero članova, a taj se broj s godinama povećavao sve do dvadeset. Trenutno na redovna druženja srijedom dolazi 16 članova, a četiri su u međuvremenu postali korisnici samostalnog stanovanja u Puli, podsjetila je socijalna radnica Mirna Lukež, koja od osnutka u studenom 2003. godine aktivno radi u Klubu kojem su se pridružile socijalne radnice Ana Mališa, Pavita Jelinčić i Bruna Balde.

U Klubu se okupljaju osobe s intelektualnim teškoćama, u pravilu kombiniranim s drugim oštećenjima, i to s područja cijele Pazinštine. Radi se o osobama koje nisu uključene ni u kakav organizirani oblik skrbi izvan vlastite obitelji. Najčešći problemi i potrebe su izoliranost, nedostatak okupacijskih sadržaja, osamljenost.

Cilj Kluba je da se takvim osobama približe sadržaji koje im njihove obitelji ne mogu u cijelosti pružiti, poput organiziranja slobodnog vremena, međusobnog druženja osoba s istim potrebama uz nastojanje da se članovi što bolje integriraju u život zajednice.

Zahvale su upućene brojnim volonterima, skupinama, institucijama i tvrtkama koje su tijekom godina pripomagale širenju aktivnosti udruge. Klub je tijekom godina ugostio i posjećivao ustanove koje zbrinjavaju ovu kategoriju korisnika, a posebno važnu ulogu ima Centar za inkluziju i podršku zajednici u Puli u kojem je zbrinuto petero bivših članova.

- Sadržaji koje nudi Klub, koji djeluje samo jednom tjedno, pokazali su se nedovoljnim, zaključile su voditeljice Kluba koje za korisnike predlažu organiziranje dnevnog boravka u Pazinu. Obiteljima bi se tako omogućila lakša i primjerenija briga te bi se otvorila mogućnost dužeg ostanka u obitelji. "To je puno humaniji pristup, dok za zajednicu predstavlja manji materijalni izdatak od smještaja u ustanovu", istaknule su. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter