10. Dvigrad festival pocinje 16. lipnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Dvigrad festival, medunarodni festival rane glazbe, na kojem su gostovali eminentni ansambli iz cijelog svijeta i koji je jedini takve vrste u Hrvatskoj, vratio je život u taj napušteni grad te smo stvorili preduvjete da se osim kulturnog potencijala uvidi i onaj turisticki", rekao je Sandro Jurman, nacelnik Opcine Kanfanar, na konferenciji za novinare na kojoj je najavljeno deseto, jubilarno izdanje Dvigrad festivala.

Otvorenje je zakazano za 16. lipnja, a popratit ce ga nastup švicarsko-talijanskog ansambla s programom pod imenom "Židovski odmor". Ove ce se godine održati sedam koncerata, od kojih cetiri u Dvigradu, a festival ce gostovati u Balama, i to 1. srpnja u župnoj crkvi Pohodenja Blažene Djevice Marije, kada nastupa ansambl Anonima Frottolisti, dok ce se dva koncerta održati u Sarajevu i Zagrebu.

Nakon 16. lipnja, drugi koncert ce se u Dvigradu održati 25. lipnja, kada nastupaju Nova Schola Gregoriana iz Italije, potom 30. lipnja na renesansnoj lutnji Igor Paro i sopranistica Nela Šaric, a festival ce biti okoncan 7. srpnja nastupom francuskog ansambla Le parlament de Musique.

Na konferenciji su sudjelovali i umjetnicki direktor i pokretac festivala Alojzije Prosoli, Virginia Piombo, direktorica Talijanskog instituta u Zagrebu, koji podupire Dvigrad festival od samog pocetka, Polona Abram, koordinatorica projekta Kulturnog doma Nove Gorice, koji organizira slicnu manifestaciju - Dnevi stare glasbe, te Tatjana Pinoza iz javne ustanove Ljubljanski grad, koji skrbi o ljubljanskom kaštelu.

Naime, medunarodni festival Musica Cortese, koji se održava u Italiji, posvecen takoder ranoj glazbi, Dnevi stare glasbe, koji se održavaju u Rihemberku i Štanjelu, te Ljubljanski grad udružili su se s Dvigrad festivalom te stvorili Consortium Sine Nome, ne bi li lakše suradivali, ali i natjecali se za sredstva iz fondova Europske unije. (M. MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter