10-ak ljudi ceka na lijecenje marihuanom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Desetak pacijenata dosad je u Hrvatskoj iskazalo interes za lijecenje lijekovima na bazi marihuane, i to potkrijepilo lijecnickom dokumentacijom dostavljenom udruzi Medicinski kanabis.

"Javili su nam se oboljeli od razlicitih bolesti, od Touretteovog sindroma do multiple skleroze i karcinoma. S tom cemo dokumentacijom ponoviti svoj zahtjev Ministarstvu zdravstva da se i kod nas, kao što je to slucaj u nizu europskih država, odobri primjena kanabisa u medicinske svrhe", kaže Marta Gold, mlada Osjecanka koja je inicirala akciju za legalizaciju marihuane u svrhe lijecenja.

Kad bi njena inicijativa dobila zeleno svjetlo, to bi tražilo odredene zakonodavne izmjene, odnosno uvrštenje ljekovitih supstanci kanabisa, kao što je tetrahidrokanabiol (THC) na popis ljekovitih sastojaka dopuštenih za primjenu u Hrvatskoj. Nakon toga, Hrvatska bi, kao i više europskih država koje to vec godinama rade, mogla uvoziti lijekove na bazi kanabisa raspoložive na europskom tržištu. U Italiji su, primjerice, lijekovi na bazi sastojaka marihuane u legalnom prometu od 2005. godine.


Podijeli: Facebook Twiter