1. istarski festival pašte "Pašta i svašta" u Žminju

Pino Kuhar
Pino Kuhar

Nova manifestacija - 1. istarski festival pašte "Pašta i svašta" održat će se u Žminju 4. i 5. srpnja, objavili su na konferencija za novinare održanoj u žminjskoj Konobi puli Pineta, prezimenom i zanatom Kuhara.

Manifestacija je večernjeg i noćnog tipa pa će domaći posjetitelji i turisti toga vikenda u srcu Istre moći uživati u bogatom programu od 17 sati do ponoći u petak te od 17 do 2 sata u subotu. Prijave za izlagače su još otvorene te se zainteresirani mogu prijaviti do 20. lipnja.

Smotra će se održati na lokaciji koju domaći zovu Zad Kaštela na prostoru iza stare crkve sv. Mihovila. Na gastro-događaju nastojat će spojiti tradicionalno i suvremeno u istarskoj kuhinji koja se u žminjskoj priči veže uz pašte, tjestenine te sve ono što se dobro sljubljuje s paštom. Bit će tu prezentacije novih i tradicionalnih recepata, tajni vrhunskih majstora, istraživačkih radionica cateringa, stručnih predavanja na temu tradicija pašte u Istri, zabavnih trenutaka, od igraonica i radionica na temu pašte za djecu, do koncerta jazz glazbe u petak te nastupa poznatog etno benda Ščike u subotu.

Tijekom manifestacije u promociju autohtone pašte uključit će se i lokalni ugostiteljski objekti koji će tjedan dana pred samu manifestaciju nuditi prigodne menije po povoljnim cijenama.

Cilj manifestacije je na jednom mjestu okupiti značajan broj proizvođača pašte i komplementarnih proizvoda (sira, pršuta, šparoga, mesa, boškarina, vina, maslinovog ulja) iz cijele jadranske euroregije.

Novu su manifestaciju predstavili žminjski načelnik Marko Križman, gastro-suradnik i kreator manifestacije Pino Kuhar, catering suradnica Velka Šuran, predstavnik cooking showa Robert Perić te Lenka Šajina iz Turističke zajednice Žminja. (A. DAGOSTIN, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter